Dominique Vervaeke en Karel Duthoy exposeren in het Koetshuis Waregem: “Kunst met tubes van naalden”

Dominique Vervaeke en Karel Duthoy zetten samen hun identiteit in de verf. © DJW
Redactie KW

Identiteit in de verf is de titel van de tentoonstelling dit weekend van vrijdag 8 tot maandag 11 november in het Koetshuis van park Casier in Stationsstraat. De kunstenaars zijn Karel Duthoy en Dominique Vervaeke die elk met abstracte schilderijen uitpakken.

Opvallend is dat het vooral de verf zelf is die hun verhalen brengt met als gemeenschappelijke noemer: het innerlijke gevoel, de innerlijke drijfveer om zich te uiten in en met verf. Voor Dominique Vervaeke is het overigens de eerste keer dat zij aan exposeren toe is terwijl Karel Duthoy een drietal jaar geleden in hetzelfde Koetshuis al een eerste expositie had die veel belangstelling kreeg. De vernissage is vrijdagavond 8 november om 19 uur.

“De drang om iets te creëren, om met verf te vertellen wat ik voel, wie ik ben, wat ik zie: dat is allemaal nadrukkelijk aanwezig in de doeken die in het Koetshuis hangen”, dixit Dominique Vervaeke. “Het zijn werken van de laatste maanden, allemaal gemaakt en afgewerkt in mijn woonkamer. Geen atelier of zo, maar gewoonweg in de alledaagse omgeving. En ik schilder niet met penseel of borstel maar met plamuurmessen, kleine en grote, heel fijne, soms wat dikkere. Met dat materiaal is het secuur schilderen, ook al omdat ik elke laag verf precies op de daartoe voorbestemde plek op het doek wil aanbrengen. Millimeterwerk is het eigenlijk.”

Reliëf

Ook Karel Duthoy leeft zich uit in verf. Maar wel op een totaal andere manier dan Dominique Vervaeke. Opmerkelijk is ook dat de nieuwe schilderijen die hij tijdens het 11 novemberweekend voorstelt compleet verschillen van de reeks doeken die hij drie jaar geleden exposeerde. Dat illustreert dat hij in zijn schilderwerk voortdurend op zoek is naar nieuwe mogelijkheden, naar vormen, technieken en materialen waarmee hij zijn identiteit op het linnen definitief kan vastleggen.

We gebruiken geen borstels en ook geen penselen

“Ik gebruik net als Dominique geen borstels, geen penselen maar wel tubes van injectiespuiten”, aldus Karel Duthoy. “Je hebt ze in alle formaten, groottes, diktes. En precies daarmee maak ik het verschil, kan ik reliëf aanbrengen. Ook voor de doeken van drie jaar geleden heb ik tubes gebruikt. Verschillend dan weer is dat ik voor mijn nieuwe doeken een andere techniek heb gebezigd. Ik maak eerst het linnen nat en dan volgt de verf, allerlei kleuren in grillige combinaties, patronen, zelfs abstracte figuren die misschien wel verwijzen naar een innerlijke, een andere wereld. Wat primeert is de verf en uiteindelijk ook de vorm. Door elk doek eerst nat te maken krijg je bij het vastleggen van de kleuren onverwachte combinaties te zien. Dat werkt verrassend, zowel voor mijzelf als voor de toeschouwers die straks naar het Koetshuis komen kijken.”

Niet alleen het abstracte schilderen en het gebruik van andere materialen dan borstels en penselen hebben Karel en Dominique gemeen. Zij hebben daarnaast ook kennis van zaken als het over verf zelf gaat.

Doordachte mix

“Ik zit in de schildersstiel als schilder-decorateur en moet elke dag allerlei verschillende kleuren en tinten gebruiken voor woningen, interieurs en dergelijke meer”, zegt Karel Duthoy. “Zoiets veronderstelt vakkennis, weten waarom je welke kleur gebruikt of aanraadt. En precies is nodig voor mijn schilderijen, mijn abstracte doeken die gaan over een doordachte mix van vele kleuren die samen een bepaalde wereld voorstellen. Dat zit dus wel goed. Ik signeer mijn werk met Dutwa, zoals mijn familienaam eigenlijk wordt uitgesproken.”

Dominique heeft dan weer heel wat ervaring met decoratieve elementen, interieurspulletjes, hebbedingetjes ook die stijlvol zijn. Zij had daarvoor een speciaalzaak in de Stormestraat. Nu is ze medewerker bij Delsport Waregem.

Dominique Vervaeke: “Mijn interesse voor alles wat met kleuren heeft te maken is bijzonder groot. Dat komt in elk geval van mijn vader die zelf schilderde, doeken ontwierp waarnaar wij keken en alle bewegingen van zijn schildershand van nabij konden volgen. Alles samen heb ik in die tijd veel ervaring opgedaan, veel kennis ook die ik nu kan gebruiken wanneer ik aan een doek begin. Vele kleuren samen, goed doordacht, soms intuïtief maar altijd volgens een bepaald patroon. Daar kan ik volop van genieten tijdens de uurtjes dat ik daarmee bezig ben. En ik onderteken elk schilderij met Meniek. Komt uiteraard van Dominique.” (DJW)

De expo is open vrijdag 8 november van 16 tot 19 uur, zaterdag 9, zondag 10 en maandag 11 november van 10 tot 19 uur. Toegang is gratis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier