Dit weekend laatste twee Dranouter Zomersessies: “Heel tof, maar niet winstgevend”

Bijna allemaal waren de zomersessies uitverkocht. (foto EF)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Met Ruben Block op vrijdag en Frank Vander Linden op zondag is Festival Dranouter dit weekend toe aan de laatste twee van in totaal negentien Dranouter Zomersessies. De organisatie blikt tevreden terug, ook al was het een grote uitdaging, veel werk en niet winstgevend.

Stef Kamiel Carlens, Geike, Brihang, Flip Kowlier, Willem Vermandere, School Is Cool, Novastar… Hoewel Dranouter Festival dit jaar niet kon doorgaan, kwam er toch heel wat schoon volk naar het Heuvellandse dorpje voor de Dranouter Zomersessies, exclusieve en coronaproof concerten op festivalterrein De Voute. “We vonden het heel tof om te doen, al was het ook wel een hele aanpassing en hebben we het normale festival gemist”, zegt woordvoerder Sofie Pauwels van vzw Dranoeter. “Normaal is het één weekend, nu iedere vrijdag, zaterdag en zondag. Dat was uitdagender dan we verwacht hadden, maar het was eens een andere manier waarop we het festival organiseerden. We hebben er wel van genoten.”

Bijna allemaal waren de zomersessies uitverkocht. “Dat toont toch dat iedereen vertrouwen had in de veilige organisatie en dat er veel mensen Festival Dranouter gemist hebben en blij waren dat ze ons op deze manier konden steunen. We zagen veel mensen die anders ook naar het festival zouden komen, maar ook nieuwe mensen die voor het eerst in Dranouter waren. Soms ging het bijvoorbeeld om toeristen die een weekendje staycation deden in de Westhoek en vernamen dat er in Dranouter iets te doen was. Dat was wel tof om eens een ander publiek te hebben, samen met de vertrouwde Dranouterganger.”

doorwerken

Vooral de sessies met Brihang waren populair. “De eerste zomersessie met Brihang was al in minder dan een dag uitverkocht en ook voor de tweede waren alle tickets in een mum van tijd de deur uit. Dat was zot om te zien. Ook de zomersessie met Yevgueni was superpopulair”, zegt Sofie Pauwels. “Doordat we iedere keer konden uitverkopen zijn we erin geslaagd om break-even te draaien. Winst hebben we dus niet gemaakt, maar het was belangrijk om iets te doen. Enerzijds zodat het personeel kon blijven doorwerken, en anderzijds om ook het publiek iets aan te kunnen bieden in de zomer. Veel andere organisatoren deden gewoon niks in de zomer, dat is ook een beetje saai. Een zomer zonder festivals of muziek, dat vonden we niet onze stijl. Ook voor de artiesten, muzikanten, geluidstechnici… is de coronacrisis hard, maar dankzij de zomersessies hebben ze toch iets gehad.”

Een heikel punt was de voortdurende onzekerheid waarin de mensen van vzw Dranoeter moesten werken. De gemeente Heuvelland kon ieder moment heel de boel afgelasten. Heel lang zag het ernaar uit dat in augustus de capaciteit kon verdubbeld worden tot 800 mensen, maar last minute besliste de Nationale Veiligheidsraad om toch dat aantal op 400 te houden. “Dat was niet prettig”, zegt Sofie. “Met de gemeente Heuvelland is de samenwerking wel altijd heel vlot verlopen. Alles was coronaproof en dat zagen ze ook bij de gemeente. De veiligheidsraad leek iedere week andere bezoekersaantallen toe te laten, om er dan op terug te keren. Op dat moment vloek je wel eens, maar dat is nu eenmaal de situatie waarin we ons bevinden. Je moet wel doorgaan. Als alles geprogrammeerd is en je publiek kijkt ernaar uit, dan is het geen optie om dan te stoppen.”

Volgend jaar

Dit weekend vinden de laatste zomersessies plaats. Op vrijdag komen Triggerfingerfrontman Ruben Block, Tiny Legs Tim en zondag mogen Pauwel, Roosbief en Frank Vander Linden de Dranouter Zomersessies afsluiten. Woensdag waren er nog tickets beschikbaar, maar ook deze zomersessies lijken uitverkocht te geraken. “Zaterdag is er een feestje voor de vrijwilligers, die op die manier willen bedanken voor hun inzet”, vervolgt Sofie Pauwels. “Zondag is het effectief de laatste keer. Er komt geen vervolg in september. Sowieso gaat Dranouter Centrum opnieuw open in het najaar, maar we hebben geen zicht hoeveel mensen we in onze zaal zullen kunnen zetten. Sowieso zal het wel allemaal veilig verlopen.”

Kortom, de organisatoren blikken tevreden terug op de Dranouter Zomersessies. Misschien is het voor herhaling vatbaar volgend jaar, eventueel als aanloop naar het echte festival dat hopelijk in 2021 wel kan doorgaan. “Daar hebben we nog niet bij stilgestaan. We hopen sowieso dat we weer een normaal Festival Dranouter kunnen hebben volgend jaar”, besluit Sofie Pauwels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier