Directeur Rudy Van der Cruyssen neemt in oktober afscheid van zijn MAAK:”Energie is stilaan op”

"Ik heb dit werk met hart en ziel gedaan, maar het is belangrijk dat je jezelf fris houdt", vindt Rudy Van der Cruyssen. © DM
Redactie KW

Op 1 oktober stopt Rudy Van der Cruyssen (56) na 27 jaar als directeur van de MAAK, de Open Academie voor Kunsten. “Het is een hartverscheurende keuze, maar dit drukke leven kon ik niet langer volhouden”, aldus Van der Cruyssen die ervoor kiest om aan het conservatorium van Brussel docent te worden.

Het minste wat je kan zeggen is dat Rudy Van der Cruyssen op muziek- en kunstvlak Knokke-Heist in beweging bracht. Onder zijn directeurschap ontwikkelde de Knokse kunst- en muziekacademie zich tot een Open Academie voor Kunsten met een kwaliteitslabel, een academie die internationaal hoog aangeschreven staat.

Van in het begin heeft het gemeentebestuur sterk in mij geloofd en me gesteund. Dat kan ik niet genoeg benadrukken“, aldus Van der Cruyssen die op zijn 21ste het Vlaams-Brabantse Meldert ruilde voor de kust.

Feedback geven

“In de academie van Brussel, waar ik toen docent was, hing een briefje dat ze in Knokke een leraar notenleer zochten. Ik trok op sollicitatie bij toenmalig schepen van Onderwijs Rik Ruysschaert en directeur Jacques Martens. We schijven 1985”, aldus Van der Cruyssen die in 1993 directeur werd.

“Ere wie ere toekomt: Knokke had toen al een goed draaiende zelfstandige muziekschool. We telden toen twee afdelingen – muziek en woord – en zo’n 450 leerlingen. Het belangrijkste aan leiderschap is feedback geven. Als directeur moet je leren luisteren naar jouw student, jouw publiek, jouw klant,… Dat is de rode draad doorheen mijn carrière. We hebben veel dingen gedaan die niemand in Vlaanderen ons heeft voorgedaan. Als een kind ‘s morgens zijn radio aanzet, wil het geen Bach of Mozart horen, maar jazz- op popmuziek. Dat was echter niet zo evident.”

Musicalopleiding

“Wij waren de eersten die beeldende en muzikale kunsten – academie en conservatorium – onder één dak en één directie plaatsten. Onze academie was de eerste die een volwaardige pop- en jazzopleiding, een musicalopleiding gaf. Vanuit heel Vlaanderen zakken mensen ondertussen naar de kust af. We zijn ook de eerste academie die een vakopleiding geeft. We kregen van de gemeente een ongelooflijk atelier, 3D- en laserprinter…We zijn de enige academie waar men korte opleidingen geeft. Wil je mondharmonica of ukelele spelen of salsa dansen? Dat kan! Ons leerlingenaantal schommelt momenteel tussen de 1.100 en de 1.250 leerlingen”, aldus Rudy Van der Cruyssen die van MAAK niet alleen zijn levenswerk, maar vooral een kwaliteitslabel maakte.

Als directeur moet je leren luisteren naar jouw student, jouw publiek, jouw klant,…

“Beslissen om ontslag te nemen was een heel moeilijk proces. Ik heb dit werk met hart en ziel gedaan, maar het is belangrijk dat je jezelf fris houdt. Ik voel dat de energie stilaan op is. Toen ik mijn ontslag indiende, heb ik bevoegd schepen De Groote duidelijk gezegd: ‘hier zit geen verzuurde directeur.’ Integendeel: ik ben een directeur die gelukkig is en met zoveel goesting elke dag opnieuw aan de slag gaat. Maar ik kan dit niet meer volhouden. Iedereen ziet hier een dynamische directeur. Momenteel geef ik ook twee dagen in de week les aan het conservatorium in Brussel. Het jeugdkoor Rondinella bouwden we uit tot een topkoor. Alles combineren, 7 dagen op 7, kan ik niet langer volhouden. Daarom stop ik als directeur en als dirigent en ga ik terug naar waar ik begon: lesgeven in het conservatorium in Brussel. Ik help er straks ook mee het beleid uittekenen.”

Tentoonstellingen

Het werk in de MAAK is volgens Rudy Van der Cruyssen nog lang niet af. “Deze site heeft ontzettend veel mogelijkheden. Zo wil ik hier graag een ruimte creëren om tentoonstellingen te organiseren. Leerlingen moeten hun werk kunnen tonen. Ik wil ook nog graag een afdeling fotografie oprichten. Natuurlijk maakte ik fouten, maar in het leven moet je durven ondernemen en geen angst hebben om te falen. Mijn voornaamste kwaliteit? Ik ben vooral een motivator.”

Hechte ploeg, grote pianisten

Het meest trots is de afscheidnemende directeur op de kansen die hij van de gemeente Knokke-Heist kreeg voor dit unieke project. “En op de vele mooie verhalen van leerlingen…tot tranen toe. En vooral op het fantastische meer dan 70-koppige team dat me onvoorwaardelijk steunt en elke dag opnieuw tonnen engagement uitstraalt… Het is een voorrecht om met zo’n hechte ploeg te mogen samenwerken. Natuurlijk ben ik trots op de vele talenten die in de MAAK hun opleiding hebben gekregen. Het is moeilijk namen te noemen, maar ik had de eer om met drie begenadigde pianisten samen te werken: Harrison Steingueldoir, Henri Lasure en Bram De Looze. Weet je wat ik zou willen? Op 1 oktober zachtjes de deur achter mij dichtdoen.” (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier