Deze zomer geen tweede editie Brugs kunstenfestival KONVOOI

Ook voor Konvooi bleek het hardnekkige virus een spelbreker. © gf
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Het Entrepot had deze vierdaagse van vrijdag 28 tot en met maandag 31 augustus in het havengebied van Die Scone willen laten plaatsvinden, maar ook hier fungeert Covid-19 als spelbreker. Dit maakte de creatieve vrijhaven vandaag bekend.

Vorig jaar pakte Het Entrepot uit met de maideneditie van KONVOOI. Op dit gloednieuwe kunstenfestival werd een fictieve cruisehaven aangelegd, werd sport tot performatieve kunst verheven en kon je zelfs schatten ontdekken in de Brugse haven.

Een houten triomfboog werd het symbool voor een festival waar vijf curatoren of collectieven en zo’n 150 jonge kunstenaars aan meewerkten. Bij die curatoren ook de Brugse studio mxmxm van Jason – zoon van Red Zebra-zanger – Slabbynck.

215 voorstellen

Voor de tweede editie van KONVOOI lanceerden we vorig jaar in november een open-call“, zegt Ward Dupan, productiemedewerker van Het Entrepot. “We gingen op zoek naar vijf nieuwe curatoren of collectieven. De respons was gigantisch én mondiaal.

In totaal ontvingen we 215 uitgewerkte voorstellen. Vanuit Nederland, maar ook vanuit Japan, Brazilië en Zuid-Afrika. De nood aan een plek, ondersteuning en een project waarbinnen jonge kunstenaars hun werk kunnen ontwikkelen is blijkbaar hoog. Wereldwijd.”

Pretpark van artistiek geweld

215 voorstellen werden er uiteindelijk vijf. ‘De Vijf’. Halverwege februari leerden ze elkaar, Het Entrepot en het Brugse havengebied kennen. “Hun opdracht bestond erin KONVOOI 2020 te cureren. Daar kregen ze carte blanche en een half jaar tijd voor”, vertelt Dupan. “KONVOOI is immers veel meer dan een driedaags festival aan het eind van de zomer. Daarom doorliepen ‘De Vijf’ ook een heus traject,”

Een aantal meetings later werd duidelijk waar KONVOOI op zou uitdraaien: een pretpark van artistiek geweld, een zeer interactief, fris en nieuw festival. Echter, het nieuwe coronavirus manifesteerde zich als een niet te nemen hindernis.

Hoepeljurken

“Dan maar inzetten op digitale trends? Een publiekswerking bedenken die coronaproof is, met hoepeljurken van anderhalve meter diameter? Een systeem van spiegels om contact te leggen met andere bezoekers? En dansen in een vierkant van drie meter op drie meter. Neen, want de financiële en praktische realiteit bleek onverbiddelijk”, schetst Dupan.

Geen half werk voor Het Entrepot en daarom hakte de Brugse creatieve vrijhaven de knoop door: geen KONVOOI deze zomer, maar hopelijk wel van vrijdag 27 tot en met maandag 30 augustus 2021. “Dan zullen we opstaan, weer doorgaan en elkaar eens goed omhelzen”, kijkt Dupan verwachtingsvol vooruit.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier