De Warmste Week kostte Stad Kortrijk 443.256 euro: Voor herhaling vatbaar?

Burgemeester Van Quickenborne kon vorige week al op een bedankje van Studio Brussel rekenen. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Voor de duidelijkheid, Stad Kortrijk betaalde VRT geen cent om De Warmste Week naar het Nelson Mandelaplein te halen. Het zijn vooral de kosten rond een evenement met 137.000 bezoekers waar de stad voor instond. Grootste slokop? Security en veiligheid.

Een stevige 443.256 euro, zoveel legde stad Kortrijk op tafel om van De Warmste Week een succes te maken. Want dat het zeven dagen durende evenement een succes was, daar is iedereen het over eens, van het stadsbestuur tot de medewerkers van Studio Brussel. Zelfs de handelaars aan het door werken geplaagde kruispunt den appel, vlakbij het Warmste Week-terrein, spreken van een uitzonderlijk goede week. En ook op het vlak van mobiliteit viel het (enigszins onverwacht) allemaal wel mee. Op een treinstaking en een wel erg nat parkeerterrein na, werden er ook op dat vlak weinig problemen gemeld.

De politie ontving bovendien amper vier klachten in de week van 18 december. Allemaal voor geluidsoverlast. Ongehoord voor een evenement op die schaal. Officiële cijfers over het aantal extra bezoekers in de stad zijn er nog niet, maar dat het Warmste Week effect ook daar optrad lijdt geen twijfel.

Kosten

De stad investeerde om dat te bereiken vooral in security, maar liefst 157.645 euro. Tweede grote kostenpost waren de overnachtingen van alle medewerkers van Studio Brussel en VRT: 80.000 euro. Daarna volgen de vele stewards die de mensenstromen in goede banen leidden: 44.347 euro en vervoersmaatschappij De Lijn, die instond voor shuttlebussen tussen het station en de parkeerterreinen op ‘t Hoge: 26.940 euro. Het Warmste Treintje en De Warmste Boot werden beiden druk gebruikt en waren samen goed voor zo’n 12.700 euro aan kosten. Andere opvallende uitgaven waren Scelta Mobility: 20.000 euro, de looplijn met kerstverlichting: 14.306 euro, en de bouwhekken: 11.602 euro.

Uitgaven.
Uitgaven.© Stad Kortrijk

Nu is natuurlijk de vraag: Gaan we dat volgend jaar nog eens allemaal over doen? Burgemeester Vincent Van Quickenborne maakt er in elk geval geen geheim van dat hij Studio Brussel en De Warmste Week volgend jaar graag terug ziet komen naar Kortrijk. Maar of dat ook effectief het geval zal zijn kan en wil de openbare omroep (nog) niet bevestigen. “We zijn inderdaad heel tevreden met hoe alles hier verlopen is”, aldus communicatieverantwoordelijke Yasmine Van der Borght. “We gaan nu eerst alles rustig evalueren en op basis van die evaluaties zullen we beslissingen nemen over volgend jaar. Meer kan ik daar nog niet over zeggen”, besluit ze met de glimlach.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier