De warme start van Stefanie Callebaut op weg naar de Warmste Laars

Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

Vanochtend om 8 uur troepten familie, vrienden en sympathisanten van Stefanie Callebaut en fans van de Warmste Week samen op het Nelson Mandelaplein om de zangeres van SX en haar gemotoriseerde kompanen uit te zwaaien. Een half uur later trok de kolonne zich op gang, met Stefanie ook hier als frontvrouw op haar Triumph Tiger 800 XCA die haar door Triumph ter beschikking wordt gesteld. Meteen is de 5500 km lange en hoogstwaarschijnlijk loodzware reis gestart die de zangeres tot in het Zuiden van Italië en terug moet brengen.

Ze legt een parcours af, dat op de kaart getekend, een been moet uitbeelden. Daarmee wil ze in het kader van de Warmste Week 5500 euro inzamelen, het bedrag dat nodig is voor een sportprothese voor de 9-jarige Mathis Vermoortele. Alles wat haar tocht meer oplevert, gaat naar de vzw To Walk Again.

Vanmorgen zijn ze vertrokken met vier motards. “Morgen vallen er al twee af,” zei Stefanie bij haar vertrek. “Mijn vriend Pieter (De Praitere, red.) gaat vijf dagen mee en dan moet hij ook terug. Dan ga ik alleen verder. En dan de laatste dagen komt Dirk Baekelandt tegen en die gaat me door de Alpen begeleiden. Dirk is een heel ervaren motard. En hij zal me bij de laatste trek vergezellen, van het Noorden van Italië naar huis.”

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Stefanie Callebaut, frontvrouw van SX,is net vertrokken voor haar 5500 km lange motorrit tot in de hiel van de Laars van Italië. Op 24 december is ze terug op het Nelson Mandelaplein voor de Warmste Week, waar ze het allemaal voor doet. Meer weten? Lees het hier allemaal: https://kw.be/nieuws/cultuur-en-media/de-warme-start-van-stefanie-callebaut-op-weg-naar-de-warmste-laars/article-normal-407143.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Woensdag 11 december 2019

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/2180008295640759/500

Afspraak rond Venetië of aan de Adriatische kust, volgens Dirk Baekelandt uit Lendelede, die onder meer lid is van de vzw Vlaamse Moto Seingevers. Stefanie zal twaalf dagen onderweg zijn. “Er is één dag dat er maar 250 km op het programma staan, dag 7, omdat ik dan helemaal in het zuiden zit en het traject daar vol bergen en kronkelingen zit. Dat is heel lastig. Heel veel bochten, hellingen en dalingen, dus dan doen we minder kilometer. Vandaag bijvoorbeeld gaan we zoveel mogelijk kilometers doen, omdat het de hele tijd rechtdoor is en plat, snelwegen, maar andere dagen zullen de wegen en de omstandigheden veel minder gunstig zijn.”

Stefanie Callebaut en haar vader Chris. Hij is er gerust in: 'Ze haalt het!'
Stefanie Callebaut en haar vader Chris. Hij is er gerust in: ‘Ze haalt het!’

Samen met de andere befaamde bands die hun roots in Kortrijk hebben, zingt Stefanie Callebaut ‘Music is the Answer’, de hymne van De Warmste Week in. Maar ze wou meer inzetten voor de solidariteitsactie van de VRT dan haar stem. Hoewel ze nog maar een maand haar motorrijbewijs heeft behaald, waagt ze zich aan een tocht die in het winterweer zelfs veel geroutineerde motards zou afschrikken. “Eén van de grootste uitdagingen van mijn leven,” zegt ze zelf.

Over de Alpen

De voorbije dagen heeft ze samen met haar lief, nog veel kilometers trachten af te leggen, “ik heb vooral proberen te rijden wanneer het koud was en regende, dat ik dat al een beetje gewoon ben, maar dit weekend hebben we nog maar onze tour afgerond met SX, dus het was echt zoeken naar momenten om te rijden.” Haar kompaan van bij SX, Benjamin Desmet, was vanmorgen ook aanwezig. Hij rijdt niet mee. “Ik verplaats me uitsluitend met de trein”, lachte hij.

Pieter De Praitere, de vriend van Stefanie, trekt vijf dagen met haar mee.
Pieter De Praitere, de vriend van Stefanie, trekt vijf dagen met haar mee.

De grootste uitdaging van de tocht wordt het overwinnen van de Alpen. En de kou natuurlijk. Gelukkig is ze goed uitgerust met verwarmde handvaten, handschoenen, een onderjas en heatpacks voor in haar laarzen. “Ik zit eigenlijk vooral in met mijn medemotards, die geen zo’n uitrusting hebben, geen verwarmde handvaten of zadel en niet zo’n goeie vest. Ik voel me een beetje het luxepaardje van de bende. Maar ja, ik ben ook de minst ervarene”, lacht ze. En de enige die het hele traject aflegt en ook de enige vrouw in het gezelschap. Een opmerking die je niet mag maken in Me-too-tijden: “Gisteren zei er ook iemand dat ik me wou bewijzen als vrouw. Dat heeft er niets mee te maken. Ik doe het gewoon omdat ik het graag doe. Denk ik toch. Ik zal het je weten te zeggen als ik terug ben.”

De 24ste terug

Opgeven is voor Stefanie geen optie. “Opgeven zal alleen zijn als er ongevallen gebeuren. Ik ben niet bang van fysieke pijn. En mocht ik pech hebben met de moto, dan moet ik uiteraard ook stoppen. Veel vertraging kan ik me in ieder geval niet permitteren. Er is net genoeg ruimte om naar het zuiden van Italië te rijden en terug te keren. Ik kan geen tijd verliezen. Bij onvoorziene problemen kunnen we alleen de route eventueel aanpassen.”

“Als Stefanie iets in het hoofd haalt, dan doet ze dat. Altijd gewoon geweest om te knokken” Chris Callebaut, vader van Stefanie

Nu is het aan de luisteraars van StuBru en de vele fans van de Warmste Week om Callebaut en Co vooruit te stuwen. Want de tocht moet vooral geld opbrengen. Elke euro die wordt gedoneerd stuwt de zangeres een kilometer dichter bij het einddoel, het vervolledigen van de tekening op de kaart van Europa. Dat ze die 5500 euro bij elkaar krijgt, lijkt nu al een zekerheid. “Ik heb nu al 4700 euro opgehaald,” aldus de zangeres. “Hopelijk halen we veel meer binnen. Het is in ieder geval wel een boost dat er zoveel mensen steunen. Dat doet heel veel deugd.”

Volgens haar vader, Chris Callebaut, die duchtig stond te filmen en fotograferen, haalt ze het. “Als Stefanie iets in haar hoofd haalt, dan doet ze dat. Ze is de helft van een premature tweeling, 2,350 kg, dus dat wil zeggen: vechten vanaf de eerste dag. En zo zit ze in mekaar. Altijd gewoon geweest om te knokken. Dat zal wel gaan. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar het gaat lukken.” Als alles goed gaat, rijdt ze op dinsdag 24 december om 10 uur het Nelson Mandelaplein weer op. Mét haar kompanen en met een colonne waar iedere motorrijder deel van kan uitmaken. De troepen verzamelen dan om 8 uur op Parking Wembley in de Moorseelsestraat. Het Vlastreffen zal daarbij ook zijn manschappen inzetten.

Stefanie steunen

Maar voor het zover is kan je Stefanie Callebaut tijdens haar tocht naar Italië en terug volgen op Facebook en Instagram. En voor wie haar actie wil steunen, https://www.paypal.com/pools/c/8jThrhKJmi Het doel is minstens 5.500 euro bijeen te halen voor een sportprothese voor de jonge sporter Mathis. Alles boven dat bedrag gaat naar To Walk Again vzw van Marc Herremans.

De warme start van Stefanie Callebaut op weg naar de Warmste Laars

De warme start van Stefanie Callebaut op weg naar de Warmste Laars

De warme start van Stefanie Callebaut op weg naar de Warmste Laars

De warme start van Stefanie Callebaut op weg naar de Warmste Laars

De warme start van Stefanie Callebaut op weg naar de Warmste Laars