De Mens bezingt Oostende

Het nieuwste nummer van De Mens heet 'Oostende': v.l.n.r. David Poltrock, zanger Frank Vander linden, Michel De Coster en Dirk Jans. © De Mens
Hannes Hosten

De Mens voegt een liedje toe aan het al rijke repertoire ‘Oostende-liederen’. De Nederlandstalige rockgroep rond Frank Vander linden brengt met het nummer ‘Oostende’ een ode aan de weemoed die hier altijd hangt. “Oostende is een plek waar je uitwaait, reflecteert over het leven en nieuwe krachten vindt”, zegt de zanger.

Arno, Jacques Brel, Louis Neefs, Spinvis… Tal van muzikanten werden al geïnspireerd door Oostende. En nu ook Frank Vander linden. Al gaat zijn liedje Oostende, dat op vrijdag 25 oktober uitkomt, niet echt over de Stad aan Zee, maar eerder over een bepaalde sfeer.

Prettige melancholie

“Vooral over de sfeer”, zegt de zanger. “Het is een samenvatting van de momenten die ik in Oostende heb beleefd. Als kind kwam ik er al veel, want een groottante had er een appartement. Als ik naar zee ging, was het sindsdien altijd naar Oostende. En zonder in detail te treden, maar de laatste jaren speelden ook enkele belangrijke momenten rond het verliezen van liefde en het winnen van liefde zich in Oostende af. Dat zit allemaal in het nummer.”

Troost voor gedeeld verdriet. Met jou wil ik altijd hier zijn, zingt Frank Vander linden in het lied. Laat het waaien, we lopen verder. De stormwind maakt ons niet bang. “Van Oostende heb ik een beeld van mensen die los van elkaar staan uit te waaien, elk met hun eigen leven, die daar troost vinden. Het is een soort prettige melancholie”, legt Frank uit. “Met één been voel je er de kracht van de natuur, met het andere been sta je in het uitgaansleven en het culturele leven.”

“Ik kom heel regelmatig naar Oostende. Zoveel ik kan. Ook met de kinderen. Voor een vakantie niet te ver is er geen andere bestemming mogelijk. Ik stel dat zelfs niet in vraag, precies omdat je er alles hebt wat je kan verlangen van een plek aan de kust. Het gewicht van de geschiedenis en het stedelijke heb je altijd in je rug. Je voelt het dubbele van wat het is om mens te zijn”, zegt Frank.

“Het is overigens al ons tweede nummer over Oostende”, zegt Vander linden. “Enkele jaren geleden maakten we al Drie dagen Oostende. Dat gaat over drie dagen die je er doorbrengt zonder ook maar één seconde de zee te zien, door het drinken en uitgaan. Ik vind het gewoon een dankbaar decor om muziek over te maken. En de naam klinkt ook goed. Wij zeggen meer Ostende, de Nederlanders spreken van Oost-Ende. Muzikaal kan je daar iets mee.”

Laat het waaien

Over De Mens was net deze week een documentaire te zien in de Belpop-reeks op Canvas. “Wij bestaan 27 jaar en nog altijd op dezelfde manier. Dat is al iets speciaals op zich. Aan de ene kant hebben we repertoire genoeg, aan de andere kant blijft de drang om nieuw werk te maken. We hebben ervoor gekozen om daar ontspannen over na te denken. We maken af en toe een nieuw nummer, en al die losse dingen kunnen een album maken. We laten het waaien, zoals ik ook in dit nieuwe liedje zing. Het is verleidelijk om het nu zo te zeggen, maar dat is helemaal het juiste beeld.”

“Heel bewust hebben we voor dit nummer geen foto’s gemaakt in Oostende en is ook de clip er niet opgenomen. We willen het wat universeel houden”, aldus nog Vander linden. “Maar toch: ik kan me niet inbeelden dat we zouden optreden in Gent en niet En in Gent spelen. De mensen van Gent beschouwen dat toch zowat als hùn nummer. Dat zal ook gebeuren met Oostende zeker?”

“Ik merk wel dat er in Oostende een nieuw zelfbewustzijn is gegroeid. Oostendenaars zijn weer trots op hun stad en volkomen terecht. Of ik er zelf ooit zou willen wonen? Misschien wel, als de kinderen opgegroeid zijn. Over een jaar of 15 of zo. Nog lang? Voor iemand van 57 jaar niet hé. Laat ons zeggen: overmorgen kom ik in Oostende wonen”, lacht Vander linden.

https://www.youtube.com/watch?v=3DD7aVdTgVo