De Link Oekene wint de Roeselaarse cultuurtrofee

Joris Olivier van De Link met voorzitter Michel Veracx, burgemeester Kris Declercq en cultuurschepen Dirk Lievens. © JB
Redactie KW

De cultuurtrofee 2020 gaat naar vzw De Link die vanuit Oekene een cultureel en sociaal verhaal brengt. “Een mooie erkenning na jarenlang ploeteren om vooruit te komen”, zegt bezieler Joris Olivier.

Genomineerd zijn voor de cultuurtrofee is al een hele eer, zegt cultuurraadvoorzitter Michel Veracx. Daarom riep hij de vijf genomineerden op het podium van De Spil. Netjes in de zaal verspreid applaudisseerden de Roeselaarse cultuurliefhebbers. Voor ZomerNeST2020 bijvoorbeeld die in Rumbeke deze zomer voor kleine gesmaakte voorstellingen zorgde. Ook voor cultuurpromotor en volkse figuur Robrecht Vanhuyse of voor toneelvereniging Volksveredeling die dit jaar honderd jaar bestaat. Het afgelopen jaar viel ook het boek RoeSeLare in Sprookjes van Romaan Decommere op. Hij schreef zijn vertellingen neer die hij al die jaren in de Rumbeekse vertelavonden bracht.

Maar winnaar werd dus vzw De Link met boegbeeld Joris Olivier. Het Collectief De Link, zoals de organisatie officieel heet, bestaat sinds 2009 en heeft in Oekene in de voorbije jaren zo’n 117 hoogstaande klassieke concerten georganiseerd. “Maar De Link is meer dan dat”, zegt cultuurraadvoorzitter Michel Veracx. “De Link verbindt jong en oud, muziekliefhebbers en muziekanalfabeten en het brengt mensen naar de Sint-Martinuskerk. Ook dat was een van de redenen waarom we De Link kozen, want de cultuurraad heet nu officieel cultuur- en erfgoedraad.”

“Deze prijs is weer eens een opstap naar meer geloofwaardigheid en erkenning”, reageert Joris Olivier. “De voorbije jaren heb ik me vaak het ezeltje gevoeld dat moeizaam het karretje, gevuld met flyers voor nog maar eens een concert, trekt tot voorbij de grenzen van Oekene. Onze vereniging is eindelijk zelfbedruipend geworden en je mag dus nog veel benefietconcerten van ons verwachten en dat natuurlijk in de Sint-Martinuskerk, want zo’n historische plek in ere houden is meer dan nodig. Oekene-kerk wordt letterlijk in de schaduw gezet door de industriële schoendoosarchitectuur in en rond ons dorp.”

(BC/foto JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier