De Krant van West-Vlaanderen heeft nu ook een eigen podcast: KW Klaps

Stefanie Vandewalle: "Ik peil in vijf afleveringen naar hoe het gesteld is met het West-Vlaamse podcastlandschap." © Tim Vansteelandt
Olaf Verhaeghe

Wat krijg je als je een fan van het West-Vlaams en liefhebber van podcasts samen zet met West-Vlaamse podcastmakers? Een uiterst gezellige babbel natuurlijk. Onze Stefanie Vandewalle ging op zoek naar de podcastmakers van bij ons voor haar eerste reeks in KW Klaps. “Het moeilijkste voor mij? Leren zwijgen!” Ze maakte de reeks nog voor er van coronacrisis sprake was. En omdat velen nu toch tijd hebben om te luisteren, laten we de volledige reeks meteen op jullie los.

Stefanie Vandewalle (36) is van vele markten thuis. Ze geeft Nederlands en Engels aan de derde graad van het Onze-Lieve-Vrouwe Instituut in Poperinge, is leerkracht Woordkunst aan de Kunstacademie van Poperinge, schrijft voor Het Wekelijks Nieuws Westhoek-Westkust én startte dit jaar met een eigen podcastreeks.

“Bij de start van het nieuwe schooljaar schreef ik me in voor een cursus podcasts maken aan de Poperingse Kunstacademie”, vertelt ze. “Ik ben zelf een grote fan van het genre. Bob bijvoorbeeld, van AudioCollectief SCHIk over de zoektocht naar de jeugdliefde van de 84-jarige Elisa, vond ik echt bijzonder. Ook Vuile Lakens van Heleen Debruyne, een van de eerste reeksen die ik zelf heb gevolgd, is een aanrader.”

Help, een pod-wáát?

Steeds meer mensen hoorden er al van, maar wat is dat nu eigenlijk zo’n podcast? Kort gezegd gaat het om internetradio: een opgenomen geluidsfragment of radioprogramma dat je op een zelfgekozen moment kan (her)beluisteren via je smartphone, pc of mp3-speler (waarvan ook de naam komt: een samentrekking van iPod en broadcast). De luisterervaring van slow radio – soms 10, maar evengoed 50 minuten doet intiemer aan dan radio of tv. Dé grote troef is dat je het kan combineren met andere activiteiten, zoals sporten of pendelen. ‘Abonneren’ op een podcast is geheel gratis, maar wel ongeneeslijk verslavend. Kom achteraf niet klagen dat je niet gewaarschuwd was…

“Ik luister meestal op de fiets of tijdens het strijken. (lacht) Dat werkt heerlijk ontspannend, terwijl je toch in het gesprek of het verhaal wordt gezogen. Ik betrap mezelf erop veel sneller naar een podcast te grijpen dan dat ik muziek opzet.”

Podcastlandschap

In haar zoektocht naar een onderwerp voor haar eigen podcasts, stootte Stefanie al snel op ‘het typisch West-Vlaamse’. “Wat verbindt ons en wat onderscheidt ons van andere provincies? Ik wilde initieel die kenmerkende eigenschappen in kaart brengen. De Krant van West-Vlaanderen toont zich daarin de ideale partner”, aldus de Poperingse.

“In een eerste reeks van KW Klaps, zoals het nieuwe initiatief werd gedoopt, peil ik naar hoe het gesteld is met het West-Vlaamse podcastlandschap. Een podcast over podcasts dus! Uit mijn onderzoekje blijkt trouwens dat het best goed gaat: er zijn toch een twintigtal podcasts die door provinciegenoten worden gemaakt. En vooral: er komen er altijd maar bij.”

“Ik betrap mezelf erop veel sneller naar een podcast te grijpen dan naar muziek”

“Maar de gemiddelde luisteraar is nog niet zo vertrouwd met het concept. Ik ben naar de markt van Poperinge getrokken met één vraag voor de bezoekers: wat is een podcast? Daar krijg je de meest volkse antwoorden, goudeerlijk en in plat Poperings”, glimlacht Stefanie. “De gesprekken met de podcastmakers zelf worden eerder in een tussentaaltje gevoerd. Opgekuist West-Vlaams, zeg maar. Ik merk van mezelf dat je voor een micro toch altijd iets netter probeert te spreken.”

Monteren is de hel

Zelf podcasts maken, heeft ervoor gezorgd dat Stefanie er alleen nog meer van is gaan houden. “Het interviewen zelf is veruit het leukste. Ik bereid dat altijd wel voor, maar uiteindelijk wijk je meestal af van je vragenlijst en krijg je gewoon een spontane babbel. Het moeilijkste? Leren zwijgen! Ik heb ontdekt dat ik eigenlijk niet zo’n goede interviewer ben als ik van mezelf dacht. (lacht luid) Als je een gesprek beluistert, valt je eigen rol veel meer op dan in een geschreven interview. En och, monteren, zonder twijfel! Ik heb uren gespendeerd aan fragmentjes van twee minuten. Die technische kant is voor mij echt de hel.”

De eerste aflevering vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier