De Kortrijkse Spatjes nemen afscheid van geliefd personage Leire

De Spatjes hebben zin om er opnieuw in te vliegen. © EDB
Redactie KW

De Spatjes brengen weer met ‘De Spatjes Brouwen ‘n Stikske’ hun jaarlijkse revue in het parochiaal centrum in Overleie. Ze nemen dit keer echter afscheid van Leire, de figuur die al jaren neergezet wordt door Luc Vanoutryve (82).

Een twintigtal acteurs staat dit jaar op de planken bij de Spatjes. “In de revue van dit jaar nemen we afscheid van Luc Vanoutryve, die al jaren de rol van Leire vertolkt. Het hele stuk is eigenlijk een eerbetoon aan hem. Hij speelt zijn 59ste voorstelling dit jaar. Leire verlaat ‘het partje’. De Spatjes zijn hem kwijt en gaan naar hem op zoek. Zijn Valerie is er kapot van dat ze nu alles zelf zal moeten doen in huis”, aldus voorzitter Hilde Callewaert, die de rol van Valerie speelt. In het tweede deel gaat de groep zoals gewoonlijk op verplaatsing. Het wordt een zoektocht in het verborgene. “Er komt ook iemand terug”, vertelt Hilde. “Patrick Vandorpe vervoegt ons weer, maar in een andere gedaante.”

Decorploeg

De auteur van de revue is Luc Demiddele, in een bewerking van regisseur Wim Van Elslander. Thijs Rommens (29) uit Stasegem is een nieuwe acteur. Thijs hielp al een tijdje met de techniek en kreeg zo de smaak te pakken om ook op de planken te staan. Hij speelt twee verschillende rollen. Naast Nelle en Warre Van Elslander vervoegt Mirthe Vernou (11) uit Heule de groep bij de kinderen. Door het pensioen van Didier Mattelaer en Claudine Allegaert wordt de grime overgenomen door Annie Van Belle. Dance Flavour uit Heule verzorgt de dans. “Ook de decorploeg mag vermeld worden”, volgens Wim Van Elslander. “Zij werken al sinds nieuwjaar aan het decor. ‘Het partje’ is traditiegetrouw het decor van het eerste en het derde deel, maar voor de verplaatsing in het tweede deel is er heel wat decorwerk nodig.”

3.000 tickets verkocht

Ondertussen zijn er al meer dan 3.000 plaatsen verkocht. “Er is wel elke dag nog plaats, voor de late beslissers”, aldus Wim. “Gelukkig is de online verkoop vanaf de eerste dag vlot verlopen. Vorig jaar waren er problemen door de grote toestroom van mensen die onmiddellijk online wilden boeken. De website werd daarom de eerste week vervangen door één pagina die sneller kon laden.”

De revue van de Spatjes is ten voordele van de zieken en hulpbehoevenden in Overleie. Deze worden op 18 april bezocht met een geschenkje. Op 19 april is er een feest met beenham en groenten, een drankje en animatie met Tralalie. Via www.despatjes.be kan je hiervoor aan 15 euro per persoon kaarten kopen. Dit kan ook aan de bar na de voorstellingen. (EDB)

De voorstellingen van ‘De Spatjes Brouwen ‘n Stikske’ vinden plaats op vrijdag, zaterdag en zondag in het weekend van 13, 20 en 27 maart en van 3 april. Ook op dinsdagen 24 en 31 maart is er een voorstelling. De voorstellingen in PC Sint-Elooi, Sint-Amandsplein 17 in Kortrijk, starten om 20 uur en op zondag om 16 uur. Tickets kan je reserveren via Uit in Kortrijk op 056 23 98 55 of via www.despatjes.be. Volwassenen betalen 10 euro en kinderen onder de 12 jaar 4 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier