De K-TOTEM verhuist naar een definitieve locatie aan het station van Kortrijk

© foto JVGK
Redactie KW

De K-TOTEM is een dimensionale sculptuur in de vorm van een K, die voor de eerste keer geïntroduceerd werd op de Kluifrotonde van Kortrijk in het najaar van 2017. Sindsdien is de K-TOTEM dé toonplek voor grafisch talent uit de streek.

Het is een symbool waarvoor de Designregio staat en waar we jonge talenten hun kans geven. In het kader van de erkenning als Kortrijk UNESCO design region willen we als initiatiefnemer de ruimte blijven geven op publieke plaatsen aan creatievelingen”, duidt voorzitter Dominiek Callewier van Designregio Kortrijk. “De 3,5m hoge sculptuur krijgt driemaandelijks een nieuwe bekleding door een regionale grafisch ontwerper of illustrator en bouwt daarmee mee aan de creatieve dynamiek en uitstraling van de stad.”

Veelzijdigheid van de stad

De eerste die de K-TOTEM mocht aankleden voor de definitieve locatie is grafisch ontwerper Reiner Van Wonterghem (29) die met FORT 07 een eigen bureau heeft voor grafisch ontwerp, digitale media en fotografie. Reiner baseerde zijn een ontwerp op 3D-visualisaties. “Een grafisch luik dat ik ontdekte dankzij de bekende Belgische ontwerper Rizon Parein en waarmee ik volop experimenteer”, vertelt hij. “Het ontwerp stelt een glazen bokaal voor waarin zwevende glazen bollen steken. Elke bol toont de veelzijdigheid van de stad in al zijn vormen van creativiteit.”

De K-TOTEM verhuist naar een definitieve locatie aan het station van Kortrijk
© foto JVGK

De K-TOTEM werd ontwikkeld binnen het project Kortrijk Creëert en gelanceerd op de Biënnale Interieur 2017. “Om de drie maanden mag een andere illustrator of grafisch ontwerper of kunstenaar de K-TOTEM in een nieuw jasje steken. Er zijn al aanvragen binnen”, zegt Lisa Declercq van designregio Kortrijk.” Graficus Reiner Van Wonterghem heeft al een naam klaar. “Elise Vandeplancke, een Kortrijks tekentalent met een totaal andere stijl dan mezelf waar ik best jaloers op ben”, zegt hij. Schepen van Cultuur Axel Ronse is opgetogen met de nieuwe locatie. “Het moet een landmark worden voor wie Kortrijk binnenkomt vanuit het station.” Voor de originele en verrassende driedimensionale vorm van de K-TOTEM tekende Dries Desseyn, ontwerper bij Studio Oranje en kinderboekenuitgeverij D e E e n h o o r n uit Wielsbeke.

(Peter Van Herzeele/foto’s JVGK en GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier