De golem van Wevelgem is op zoek naar een nieuwe thuis

Redactie KW

De houten golem, het gigantische kunstwerk dat startte als niet meer dan een schets op een bierkaartje, kon tijdens Bockor Rock op heel wat belangstelling rekenen. Bezoekers van het festival en van het park konden de bouw van het project van begin af aan volgen en voor heel wat Wevelgemnaars was het een aangename en vooral frisse vernieuwing voor de gemeente.

Brecht Carton, een van de kunstenaars achter de SYL (Support Your Locals) collectief, trekt dan ook alle registers open om de golem in Wevelgem te houden. “Oorspronkelijk waren we van plan om de golem, na afwerking, gewoon terug af te breken. De reacties erop waren echter dusdanig positief dat we toch een en ander hebben moeten heroverwegen”. De motivatie in zijn stem klinkt nog harder dan voor aanvang van de bouw. “Zowat iedereen die langs kwam tijdens zowel de bouw als de demonstratie, stond vol verbazing te kijken naar het kunstwerk. De loftrompetten werden niet gespaard en we hoorden meer dan 1 keer de reactie dat zo een kunstwerk in Wevelgem moest blijven. Het was voor ons dan ook niet meer dan normaal dat we de bevoegde instanties contacteerden”.

De bevoegde instanties, in het geval van Wevelgem spreken we dan over Kevin Defiew, de bevoegde schepen. ” De gemeente was, tijdens het plannen en de bouw van de golem erg meewerkend” gaat Brecht verder. “De schepen had ons meteen gezegd dat, mocht de golem gedemonteerd kunnen worden of op wieltjes geplaatst worden, hij zeker een plaatsje in de gemeentelijke depots kon krijgen. Praktisch is dat niet haalbaar maar hij wil wel luisteren naar de voorstellen die we naar voren brengen. We lanceerden een oproep op facebook en werden ondertussen overstelpt door de reacties“.

Dat de golem meer dan positief werd onthaald, blijkt al snel. “Enkele bedrijven stuurden ons een bericht dat we het beeld op hun dak mochten plaatsen” sluit Brecht af. “Anderen hadden dan weer een knappe plaats in Bergelen gevonden en voor de enkeling was zijn tuin dan weer de perfecte plaats. Het lijkt er alvast op dat de Wevelgemnaren de golem hier willen houden, laat ons hopen dat we samen met het gemeentebestuur een oplossing kunnen vinden”.

(CL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier