De cinéMOATn zijn jarig: “Jaws? Neen, dat is geen optie”

Eef De Lombaerde van kunstencentrum Buda tussen cinéMOATn Olivier Deman en James Clement. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Filmclub de cinéMOATn bestaat een jaar en dat vierden de leden met een screening van de populaire blockbuster Jumanji in de Budascoop. Maar liefst 75 filmliefhebbers kwamen genieten van de film, een levensgroot zelfgemaakt spelbord en de decoraties in de foyer.

“De cinéMOATn is niet zomaar een filmclub”, vertelt Eef De Lombaerde (28) van kunstencentrum Buda. “We mikken vooral op jonge gasten en die mogen volledig hun ding doen. Ze kiezen zelf de film, verzorgen de communicatie, versieren de foyer, zorgen voor randanimatie en kondigen de film zelfs aan.”

“Voor die aankondigingen ben ik altijd een beetje nerveus”, vertelt Olivier Deman (18). Hij is al actief bij de club sinds de opstart en geldt als de trekker van de groep. “Toen we Jurassic Park aankondigden deden we dat in jungle-outfit, dat vonden de toeschouwers wel grappig. En ook ons zelfgemaakt spelbord viel in de smaak.” “Dat had ik in elkaar gebokst”, pikt James Clement (17) trots in. “Mensen konden er doosjes popcorn mee winnen en deden dus enthousiast mee.”

Drie voorwaarden

Olivier en James krijgen op hun vergaderingen meestal gezelschap van Keenan Borra (14), Lou Vandenbrouck (14) en de broertjes Quinten en Delsin Verpaele (13). Allemaal leerlingen van De Rijzende Ster, een internaat en tehuis voor bijzondere jeugdzorg uit Kuurne. “We hebben een goed team”, weet Olivier. “Maar dat wil niet zeggen dat andere mensen niet welkom zijn. Ik hoop volgend jaar te kunnen studeren aan het KASK in Gent, dus dan zal ik hier niet meer geraken. Versterking is dus zeker welkom!” Olivier kwam een jaar geleden eigenlijk solliciteren voor een job als kassamedewerker in de Budascoop. “Maar daar was hij nog te jong voor”, vertelt Eef. “Dus deed ik hem een ander aanbod.” “Ja, dit is zowat de langste sollicitatie ooit”, vult Olivier lachend aan.

Welke films er aan bod komen kiezen de jongeren zelf. “Al zijn er natuurlijk wel een paar voorwaarden”, vertelt Eef. “Zo mag het geen film zijn die op dat moment in Kinepolis draait. We moeten de film ook kunnen krijgen en aangezien de jongste kinderen in ons publiek pas een jaar of 7 zijn, moeten we ook opletten dat de films voor hen geschikt zijn. Jaws bijvoorbeeld is geen optie. (lacht)

Wanneer de volgende filmavond precies plaatsvindt weten de cinéMOATn nog niet. “Maar dat zal waarschijnlijk ergens in oktober of november zijn”, zegt Olivier. “Ik wil er absoluut nog een laatste keer bij zijn voor ik ga studeren, maar de zomer is nu eenmaal een rustige periode voor films.”

Info: Mensen die interesse hebben om een filmavond bij te wonen of een handje toe te steken kunnen altijd terecht op de Facebookpagina van de cinéMOATn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier