‘De Bestn Vant Westn’ wordt online rapbattle

Om ook in dit bijzondere jaar toch iéts te doen voor de West-Vlaamse hiphopscene, bouwt de organiserende Phatmark crew hun succesevent om tot een uitzonderlijke online editie. © GF
Redactie KW

Na zes fysieke edities in verschillende cultuurcentra in onze provincie, wordt ‘De Bestn Vant Westn’ dit jaar omgedoopt tot een online event. Zestien West-Vlaamse rappers strijden de komende weken over die felbegeerde titel. Zowel een jury als het publiek beslissen daarbij telkens wie doorstoot naar de volgende ronde.

‘De Bestn Vant Westn’ is een West-Vlaamse rapbattle die in 2014 boven de doopvont werd gehouden door het Phatmark-collectief. De jaren daarna groeide het initiatief uit tot een vaste waarde in de agenda’s van veel liefhebbers, met uitverkochte edities in zowel de 4AD in Diksmuide, De Kreun in Kortrijk als de Magdalenazaal in Brugge. De zevende editie zou normaal opnieuw doorgaan in de 4AD, maar om bekende redenen wordt de battle nu omgedoopt tot een online gebeuren.

Stemmen op Facebook

“Spijtig, want ook wij genieten van een live-event en zien graag onze hiphopscene samenkomen”, reageert medeorganisator Dimitri Blondeel. “Toch wilden we zeker iéts doen voor de hongerige mc’s en kwamen we zo op het idee van een online editie. Daarbij lieten we ons deels inspireren door de battles die rond de eeuwwisseling al plaatsvonden op de internetfora van toen. We hebben ons nu weliswaar aangepast aan de platformen van vandaag.”

Concreet werd er vorig weekend via een liveloting bepaald welke mc’s het tegen elkaar opnemen in de eerste ronde. Zij krijgen een week de tijd om hun rhymes neer te schrijven en op te nemen, waarna die tracks verschijnen op de Facebookpagina ‘Westvlamsche hiphop’. Daar beslissen juryleden Vorre en Siebrand samen met het thuispubliek over de winnaars van elke battle. Zo gaat dat nog drie ronden door, tot we vanaf 19 november kunnen stemmen op de twee finalisten. Twee dagen later kennen we dan ‘De Bestn Vant Westn’, die een beker, 100 euro en heel wat goodies in de wacht sleept.

Geen freestyle raps

“Nu mogen de rappers hun punches dus voorbereiden, terwijl ze die voorheen on the spot moesten verzinnen. We denken dit de drempel verlaagt bij de deelnemers, die nu ook niet op een podium voor een volle zaal hoeven te staan. Dit jaar zien we alvast heel wat onbekende namen en ook jonge deelnemers opduiken, dus ook wij zijn heel benieuwd”, zegt Dimitri.

Maandag komen de eerste tracks online. In de eerste ronde neemt Antimotion het op tegen Flowerik, terwijl Zeelebeeste uitkomt tegen Artifex. MC Kaeyy en Baksteen staan virtueel tegenover elkaar en MC Rizz werd uitgeloot tegen MC Koaimanss. AR en Joey Jogging mogen onderling uitvechten wie de beste is. Tovenoare mag dan weer proberen om Braxn de grond in te boren. Luke komt uit tegen MC Rechtut en tot slot mogen ook Natte Willy en Sea Lion MC gaan bekvechten. Stemmen kan op www.facebook.com/groups/westvlams.

(WV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier