Dansschool Euterpe uit Tielt viert 30-jarig jubileum met optredens

We herkennen v.l.n.r. Leonie De Volder, Nancy Loosveldt, Ade Dessein, Laurence Geirnaert, Lauren Desmet en Victor Gouwy. © Foto VVC
Redactie KW

Oprichtster Nancy Loosveldt kondigt de 30ste verjaardag van dansschool Euterpe aan. “Ik begon alleen, maar nu geven we met vijf dansles aan ruim 200 leden tussen 4 en 64 jaar.” Het jubileum wordt gevierd met drie voorstellingen in Theater Malpertuis op vrijdag 30 november en zaterdag 1 december.

Euterpe werd opgericht in 1988. “Ik volgde het postgraduaat trainings- en bewegingsleer en moest voor mijn eindwerk een theoretisch en een praktisch gebeuren in kaart brengen. Het was mijn droom een dansgroep op starten”, vertelt oprichtster Nancy Loosveldt (54).

Nancy was toen 24 jaar en gaf al acht jaar dansles. “Ik begon met ballet toen ik vijf was en sloot op mijn negende aan bij balletschool Menuet, waar ik les volgde tot ik 21 werd. Ik greep de kansen die op mijn pad kwamen en was amper 16 toen ik les mocht geven bij het West-Vlaams Danstheater Menuet onder leiding van Diane Meulebrouck.”

Jazz- en moderne dans

In de Sint-Bavohumaniora in Gent leerde Nancy andere dansstijlen kennen. “Nicole Delvaux gaf bewegingsleer en ik maakte kennis met dansstijlen zoals jazz- en moderne dans.” In 1988 was er geen aanbod jazz- of moderne dans in Tielt. “Voor de oprichting van mijn dansgroep koos ik de naam Euterpe, een van de negen muzen uit de Griekse mythologie. Ik wilde een naam die niet met mezelf moest verbonden blijven en vooral een naam die zich niet vast pint op één bepaalde dansstijl.”

Fitness en aerobics

De oprichting van Euterpe kende groot succes. “Met 58 leden kon ik aan de slag in drie groepen: kinderen tot 12 jaar, jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen. Na een voorstelling in het cultureel centrum Gildhof groeide de groep. Er kwamen kleuters bij en ik startte een keurgroep voor getalenteerde dansers, die zich extra wilden inzetten. Fitness en aerobics stond toen in de kinderschoenen.”

“Ik blijf op zoek gaan naar nieuwe trends en volg cursussen waaruit ik iets kan meenemen in mijn lessen”

Nancy runde Euterpe tien jaar alleen, maar liet jonge danstalenten zich engageren. “Lieselot Deneir kwam op stage toen ze de opleiding leerkracht volgde en nam een aantal kindergroepen over. Sien Debrouwere geeft als leerkracht lichamelijke opvoeding het fitnessluik. Femke Vanhecke combineerde haar lerarenopleiding met het postgraduaat dans en bleef bij ons na haar stage. Nele Van Haeverbeke, die dans volgde aan de Artesis Hogeschool in Antwerpen, introduceerde de hedendaagse dans in onze school. Zo tellen we ondertussen vijf lesgevers bij Euterpe.”

Momenteel telt Euterpe ruim 200 leden. “Ons jongste lid is 4 jaar, ons oudste 64. We voorzien in jazzdans volgens leeftijd. We geven fitness en hedendaagse dans. Bovendien zijn we trots op twee keurgroepen.”

Euterpe wil graag nog lang blijven bestaan. “De professioneel opgeleide en gemotiveerde leraars besteden aandacht aan hedendaagse dans en beogen het niveau van onze leerlingen omhoog te halen. Ik blijf op zoek gaan naar nieuwe trends en volg cursussen waaruit ik iets kan meenemen in mijn lessen.”

Een naakte scène

Om het dertigjarig bestaan van Euterpe te vieren zijn drie voorstellingen gepland in Theater Malpertuis. “Op 30 november en 1 december brengen we een samenwerking tussen acht choreografen en 19 dansers. Op een naakte scène en zonder titel krijgen we veel vrijheid. Het optreden bestaat uit zeven blokken. Twee ervan zijn gemaakt door mezelf en vijf door lesgevers en leerlingen. Luchtige en hedendaagse stukken, waar we meer moeten over nadenken, wisselen elkaar af. We eindigen met een eerder hiphop getint nummer dat door drie mensen gemaakt is, die elk een andere muziek- en dansvoorkeur hebben. Het is onvoorstelbaar welk resultaat dergelijke samenwerking kan brengen”, besluit Nancy Loosveldt tevreden.

De voorstellingen zijn op vrijdag 30 november om 20 uur en op zaterdag 1 december om 18 en 20 uur. Kaarten kosten 15 euro. Info, inschrijvingen en kaarten: Nancy Loosveldt, 09 223 10 96, euterpedansgroep@skynet.be, www.euterpe-danst.be

(VVC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier