Danseres Agnieszka Romek start in Kortrijk met ballet en dans voor 30-plussers

Choreografe Agnieszka Romek. © JVGK
Redactie KW

Op 9 maart start choreografe en balletdanseres Agnieszka Romek een reeks van 15 lessen ballet en dans voor 30-plussers in de balletzaal van Schouwburg Kortrijk. “Daar is steeds meer vraag naar”, weet ze.

Agnieszka ‘Agi’ Romek (40) is afkomstig uit Polen, maar woont inmiddels al 17 jaar in België, waarvan negen jaar in Stasegem. Agnieszka is mama van drie kinderen. Ze volgde een klassieke dansopleiding aan de Nationale Balletacademie en bij het Ballet van Moderne Vorm in Polen. Daarna volgt een indrukwekkend palmares, met onder andere stages in Mexico, de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland. Agnieszka werkte lang samen met de Kortrijkse internationaal gerenommeerde choreografe Isabelle Beernaert en ging daarna solo.

Door de jaren heen groeide ze internationaal uit tot een veelgevraagde danseres voor zowel modern als klassiek. Daarnaast runt ze haar eigen Kunstenplatform ARC, wat staat voor Agnieszka Romek Creations, dat deze maand in Kortrijk start met ballet- en danslessen voor 30-plussers.

“Misschien denken veel mensen bij ballet meteen aan soepele, jonge danseresjes die de meest fijne en elegante bewegingen uitvoeren. Die zijn er natuurlijk in overvloed, maar ballet heeft veel voordelen als je het ook op latere leeftijd doet. Dat bewijzen meerdere onderzoeken”, zegt Agnieszka. Ze staaft haar bewering met studies in The New England Journal of Medicine en artikels op dansmagazine.nl.

Ouderdomskwaaltjes

Uit die verscheidene onderzoeken blijkt dat ballet naast het trainen van kracht en flexibiliteit ook een aantoonbaar positief effect heeft op de hersenen. “De studies laten zien dat dans de enige fysieke activiteit is die gelinkt kan worden aan een lager risico op dementie en ook ouderdom tegengaat“, vertelt Agnieszka. “Ballet brengt een pak spieren en gewrichten in beweging, waardoor je figuur verbetert, je aan kracht en flexibiliteit wint en zo ook enkele ouderdomskwaaltjes zoals artritis, artrose en rugproblemen minder kans krijgen. Door aan ballet te doen, raak je ook meer in balans omdat de bil- en bovenbeenspieren en kuiten versterkt worden. Zo prikkel je je brein om altijd het evenwicht te bewaren. Een dans aanleren is verder sowieso goed als hersengymnastiek. Kortom: het is ideaal om je figuur terug te krijgen en het helpt tegen veroudering.”

Spieren wakker maken

Er bestaan al lessen voor volwassenen, maar daarbij is de oudste leerling toch nog steeds relatief jong. “Ik wil echt lessen aanbieden voor 30- en 40-plussers en ouder. Dansscholen bieden ook lessen voor volwassenen aan, maar telkens met een show op het einde. Dat doe ik bewust niet: geen stress, geen druk, geen extra repetities. Niemand hoeft bang te zijn dat hun lichaam niet goed genoeg is. Het wordt puur genieten van wat ballet te bieden heeft”, vertelt Agnieszka.

“We pakken het rustig aan. We gaan voor het echte werk, aan de barre. Een voorbeeld is De Notenkraker, een typisch klassiek ballet. En we gaan natuurlijk dansen, veel dansen. Al maak ik er nu ook geen reeks voor gevorderden van. We gaan niet de ene pirouette na de andere doen. We gaan vooral veel spieren wakker maken. Perfect na een weekendje uitgaan of om te bekomen van de drukte met de kinderen. Een prima kans ook om jezelf een nieuwe boost te geven. Heel belangrijk: deze reeks is niet enkel voor vrouwen. Mannen zijn ook heel erg welkom.”

De lessen vinden plaats in de balletzaal van Schouwburg Kortrijk. De reeks van 15 lessen start op 9 maart, telkens op maandag om 20 uur. De prijs per les is 10 euro. Voor alle lessen, tot en met juni, betaal je 120 euro. Inschrijven kan via info@ar-creations.be. (PV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier