Met elke zot symboliseert Stan Slabbinck (45) een seizoen, het meest linkse is de lente en verder kun je kennismaken met een stukje zomer, herfst en winter.

Voor de legende van de Brugse zotten moeten we teruggaan naar het Vlaanderen van de vijftiende eeuw. In 1488 was er bonje tussen Keizer Maximiliaan van Oostenrijk en de Bruggelingen. Nadat de keizer meer dan vier maanden gevangen werd gehouden in het Huys Craenenburg verbood hij de Bruggelingen nog langer jaarmarkten te organiseren. De bewoners waren hier uiteraard niet mee opgezet en probeerden dan ook de keizer opnieuw aan hun kant te krijgen. Daarom zetten er een groot feest op.

Op die manier hoopten de Bruggelingen om opnieuw jaarmarkten te kunnen organiseren en een nieuw zothuis te bouwen. Toen dit ter ore kwam van de keizer sprak hij naar verluidt de woorden: "Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis." Zo werd de geuzennaam Brugse zotten geboren.

(SVV)

Met elke zot symboliseert Stan Slabbinck (45) een seizoen, het meest linkse is de lente en verder kun je kennismaken met een stukje zomer, herfst en winter.Voor de legende van de Brugse zotten moeten we teruggaan naar het Vlaanderen van de vijftiende eeuw. In 1488 was er bonje tussen Keizer Maximiliaan van Oostenrijk en de Bruggelingen. Nadat de keizer meer dan vier maanden gevangen werd gehouden in het Huys Craenenburg verbood hij de Bruggelingen nog langer jaarmarkten te organiseren. De bewoners waren hier uiteraard niet mee opgezet en probeerden dan ook de keizer opnieuw aan hun kant te krijgen. Daarom zetten er een groot feest op. Op die manier hoopten de Bruggelingen om opnieuw jaarmarkten te kunnen organiseren en een nieuw zothuis te bouwen. Toen dit ter ore kwam van de keizer sprak hij naar verluidt de woorden: "Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis." Zo werd de geuzennaam Brugse zotten geboren.(SVV)