Dag één op Pukkelpop: Brihang zorgt voor West-Vlaams feestje

© TG
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Brihang – Boudy Verleye uit Knokke-Heist voor de vrienden – gaf op de vrijdag van Pukkelpop zijn eerste optreden van het jaar en trakteerde het publiek op een West-Vlaams feestje. En een primeur: zijn nieuwe cd verschijnt op 16 oktober en zal Casco+ heten.

De fans van Brihang wisten dat ze dit jaar lang op hun honger moesten blijven zitten. De poëtische rapper had begin eind vorig jaar aangekondigd dat hij in 2019 vooral ging werken aan zijn nieuwe cd. Dat betekende ook geen optredens. Voor Pukkelpop maakte hij echter een uitzondering.

Concerttent ‘de Lift’ stroomde vrijdag omstreeks 19.30 uur dan ook mooi vol voor zijn eerste optreden sinds december vorig jaar. Brihang kon de hooggespannen verwachtingen moeiteloos inlossen. Niet alleen met zijn hitjes – Morsen, Balanceren, Oe Wist, Kleine Dagen en de nieuwste single Steentje werden in het verre Limburg woord voor woord meegezongen – maar ook met zijn nieuw materiaal.

Nieuw album

Want Boudy had een verrassing in petto. Op zijn backdrop stond ‘Casco+‘. Dat moest wel de naam van de nieuwe cd zijn. En jawel. Meteen liet hij het publiek ook raden wanneer het nieuwe album zou verschijnen. “Ergens in oktober”, zei hij en hij spoot graffitigewijs 16 oktober op de banner. Fans kunnen die dag alvast met dikke stift aanstippen in hun agenda.

Brihang overschouwde de toeschouwers vanaf een ladder.
Brihang overschouwde de toeschouwers vanaf een ladder.© TG

In zijn nieuwe nummers bevestigt Brihang waarom we zo van hem houden. Opnieuw speelt hij met (de West-Vlaamse) taal, zonder geforceerd of krampachtig over te komen. Een moderne dichter die het niet te ver zoekt, maar toch origineel blijft. Niet de stoere egotripperij waar het merendeel van zijn collega-rappers wel eens in vervalt, maar subtiele levensbeschouwingen en -wijsheden met een vleugje humor.

‘Der zit een mug op de muur en ik krijg hem nie geklopt. En tis toch weer typisch want kmoetn morgen vroeg op. Je weet wa da ze zeggen over het toeval en het lot. Ik ben het bijna zeker ja die mug is God’, rapt hij in zijn nieuwste single Steentje. Het voorproefje van de nieuwe cd is poppy en ligt gemakkelijk in het oor, maar liefhebbers van de vernieuwende en experimentele Brihang kunnen op beide oren slapen. De andere nieuwe nummers die hij op Pukkelpop speelde hebben genoeg weerhaken en scherpe hoeken om hen te blijven bekoren. We hoorden hem in een nieuw nummer wel een halve minuut rappen zonder beat. Als geen ander slaagt Brihang erin om zelf het ritme in zijn teksten te leggen.

Gevoelige teksten

In die teksten heeft hij het vaak over zijn onzekerheid. ‘Ik kan niet meer over grootheidswaanzin liegen. Te groot, Brihang is de grootste verliezer’, rapt hij in Te Groot. Maar op het podium is er van onzekerheid weinig te merken. Met bravoure zet hij het publiek op zijn hand. Eerder zag ik hem in thuismatchen in West-Vlaanderen, maar om dan op Pukkelpop aan de andere kant van het land met even veel vertrouwen op te treden getuigt van grote klasse. Tijdens Balanceren (‘t is om te houden van je, niet om je op te houden) plantte hij een trapladder in het midden van de tent om er bovenop met overgave en een sterk staaltje evenwichtsgevoel ‘Doe niet alsof dat over is, zeg niet zo dat over is, lach niet zo dat over is, roep niet zo dat over is!’, te roepen.

Er stonden heel wat West-Vlamingen die White Lies en Blackwave. links lieten liggen voor Brihang in de tent. Dat was duidelijk te horen tijdens de meezingmomentjes. ‘Morsen is pas morsen als je het afdroogt’, klonk het luidkeels. ‘De kleine dagen zijn goed voor meeeuh’, gaf iedereen ook toe. Maar het waren de aiaiai’s van Steentje die het luidst klonken. Het bewijst dat Brihang met ieder nieuw nummer zieltjes wint. Deze Knokkenaar zit dus allerminst op het hoogtepunt van zijn carrière. Een mooie toekomst ligt in het verschiet. (TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier