Daar is Revenge 88 weer, mét Dubbe

Het laatste wapenfeit van Dubbe. © gf
Frank Vermang
Frank Vermang Oostende... rock 'n roll

Na onze zomerse festivalreeks keren we nog een laatste maal terug naar de Oostendse oerrocker Dubbe, bezig aan een zoveelste comeback. Met Revenge 88, jawel!

Na de split van Revenge 88 een paar jaar geleden lijkt het definitief over en uit voor de band. Of toch niet? Interesse voor de muziek is er nog altijd, zo bewijst een heruitgave op vinyl van de single Belgium. En er volgt nog meer. Stefaan Delarue is een Oostendse muziekliefhebber en verzamelaar van rockmemorabilia. Hij is een fan van The Rolling Stones – zijn verzameling Rolling Stones items is een van de meest waardevolle van het land – en hij is ook een vriend van Dubbe en een fan van zijn werk. Een van zijn collector items is de ‘mastertape’ van de eerste singles van Revenge 88.

In 2016 wordt hij gecontacteerd door Belgian Waffles Records uit Brussel die graag de twee Revenge 88-singles uit wil brengen op één 12 inch maxisingle. Bij het beluisteren van de tape is de verbazing groot als blijkt dat er nog een onuitgegeven song op staat: Babylon. De twee singles (en ook de b-kantjes) verschijnen later dat jaar samen met de nooit uitgegeven single op een EP. De Amerikaanse punkrockjournalist Thomas Gooze en Stefaan Delarue schrijven lovende teksten voor de inlay en Stefaan levert de foto’s. Er worden 50 luxe-exemplaren en 450 ‘gewone’ exemplaren geperst. De fans en liefhebbers lusten er wel pap van en de platen zijn in een mum van tijd uitverkocht.

Dubbe klimt intussen uit een dal. Een gesprek aan de toog van muziekcafé Manuscript zal daarbij helpen. Cafébaas Glenn Rotsaert, Dubbe’s bassist en goede vriend sinds ruim twintig jaar, heeft een idee voor een song. Of Dubbe wil helpen met uitwerking?, vraagt hij. Daar heeft Dubbe wel oren naar, maar niet met Revenge 88. Dat verhaal is wat hem betreft voltooid verleden tijd. En dus wordt er een nieuwe band samengesteld.

Daar is Revenge 88 weer, mét Dubbe
© Kim Vanbesien

Glenn op bas natuurlijk. En de vaste ‘gastmuzikanten’ van Revenge 88, met name Peter Hintjens (broer van) op saxofoon/dwarsfluit en Ines Defurne als tweede stem. Dan is er nog nood aan gitaren, maar ook dat is snel opgelost. De broers Kimpe (die met Glenn ook in de band Thin Line Men spelen) springen in. Een goede drummer vinden wordt de laatste uitdaging. Serge Feys komt met de oplossing. Zijn zoon Louis (17) blijkt een drumtalent te zijn. De appel valt niet ver van de boom. Als jonge tiener mag hij meer dan eens de drumsoundcheck doen in de tijd dat Serge nog bij Arno speelt.

Dubbe & The Beast is geboren. Alles is aanwezig: een topband, sterke nummers en het netwerk van Serge. Nu nog een cd waarmee ze kunnen uitpakken en ze zijn klaar om weer eens Oostende, België en de wereld te vreoveren. Vol enthousiasme duiken ze de studio in en het resultaat is een meesterwerk. Het album met vijf nummers kan zonder blozen de vergelijking met het werk van om het even welke Belgische topband doorstaan. De nummers zijn tijdloos, het artwerk is top en de productie is om de vingers bij af te likken. Bij elke beluistering valt wel iets nieuws te ontdekken.

Na enkele try-outs worden band en cd – met als titel La Bestia Debe Morir – op zes oktober 2017 voorgesteld aan het publiek. De reacties van publiek en pers zijn lovend. Maar de doorbraak blijft toch weer uit. De dolenthousiaste Dubbe wil het nieuwe kindje zo rap mogelijk aan zoveel mogelijk mensen presenteren en gaat in overdrive. Terwijl Serge en de rest van de band een langzame, maar weldoordachte aanpak willen, kan het voor Dubbe niet rap genoeg gaan. Het komt tot conflicten en er worden diepe wonden geslagen. Enkele maanden later gaat de band verder als The Beast, zonder hun frontman.

Dubbe waagt zich in die periode aan de schilderkunst, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. En zie, hoewel Dubbe zwoor dat Revenge 88 nooit meer zou spelen is het binnenkort toch weer zover. De legendarische band speelt in Gent op 28 september in The Crossover en in De Kelk in Brugge op 11 oktober. Rock on!

Frank Vermang is de auteur van het boek ‘Oostende::: rock & roll’ over de Oostendse muziekscene.