Curieus is gastheer van eerste expo in koetshuis in Tielt: “Groot tekort aan expositieruimte”

Poserend voor het koetshuis van Huis Mulle de Terschueren herkennen we v.l.n.r. Hendrik Van Walleghem, Chantal Debeil en Marc Mortelé. © gf
Redactie KW

Het koetshuis van Huis Mulle de Terschueren wordt vanaf vrijdag 26 april een officiële expositieruimte. De kunstexpo van Curieus Tielt, met werken van de drie rasechte Tieltse kunstenaars Hendrik Van Walleghem (63), Chantal Debeil (58) en Marc Mortelé (63), is de allereerste tentoonstelling die past in het herwaarderen van Mulle. “Er is een groot tekort aan expositieruimte in Tielt en daar willen wij graag verandering in brengen”, klinkt het eensgezind bij het door kunst gebeten trio.

Vorig jaar, nog tijdens de vorige legislatuur dus, sprak toenmalig schepen van Cultuur Guido Mehuys (SP.A) Hendrik Van Walleghem aan met de vraag of hij geen zin had om de lokale Curieus-afdeling nieuw leven in te blazen. Curieus is een progressieve culturele inspiratiefabriek ontsproten uit een socialistisch kader, maar in Tielt was de laatste jaren van Curieus niet veel sprake meer. “Na wat nadenken en rondvragen kon ik Marc Mortelé en Chantal Debeil mee aan boord krijgen om van Curieus in Tielt opnieuw een succes te maken”, opent Hendrik, die zelf al op heel jonge leeftijd in contact kwam met kunst.

Alle kunstdisciplines

De tentoonstelling in het koetshuis is er meteen de allereerste expositie en dat is een opsteker voor Hendrik, Marc en Chantal die al een hele tijd ijveren voor meer expositieruimte in de stad. “Het koetshuis is natuurlijk niet zo groot, maar het is wel een begin. Stiekem dromen we van een grotere officiële expositieruimte in de stad, want nu hebben lokale kunstenaars niet veel opties om hun werken tentoon te stellen”, getuigt Marc Mortelé.

Het is de bedoeling om elk jaar andere kunstenaars een podium te geven in het koetshuis

“We willen rond Gedichtendag iets organiseren, met het initiatief Buren bij Kunstenaars willen we graag een ondersteunende rol op ons nemen om ook amateurkunstenaars een platform te geven en we willen naar het einde van het jaar toe ook graag een schrijver uitnodigen voor een lezing”, weet Hendrik, die zo alle kunstdisciplines de revue wil laten passeren.

De jaarlijkse tentoonstelling in het koetshuis is bedoeld voor Tielste kunstenaars die ook een opleiding genoten aan de academie. Elk jaar studeren er heel wat getalenteerde kunstliefhebbers af, maar tot voor kort hadden die mensen het niet gemakkelijk om ook iets concreets met hun werken te doen”, vult Marc aan.

Dankzij lesgevers

Hendrik, Marc en Chantal bijten als initiatiefnemers van Curieus ook de spits af van het tentoonstellingsinitiatief. “Maar het is uiteraard de bedoeling om elk jaar andere kunstenaars een podium te geven in het koetshuis”, beklemtoont Hendrik, die een goeie twaalf jaar geleden zijn studies aanvatte aan de Tielste academie toen hij niet meer elke dag vroeg uit de veren moest als postbode. “Ik ben echter al van heel kleins af in contact gekomen met kunst en had aanleg om te tekenen. Ik was behoorlijk creatief. Vooral keramiek sprak me uiteindelijk aan en daar verdiep ik mij nu al enkele jaren in. Mijn werken zijn heel bruut met veel verval erin. Het is opbouwwerk, geen draaiwerk”, zegt Hendrik, die zijn lesgevers Leon Vandamme, Werner Lagha, Robin Vermeersch, Stijn Yperman, Geert Roygens en Carlo Van Poucke heel dankbaar is.

Privé

Hendrik Van Walleghem (63) is de partner van Carine Priem en vader van zonen Lawrrence en Gillis en dochter Eloïse. Hij is eigenlijk afkomstig uit Meulebeke, maar woont het grootste deel van zijn leven in Tielt.

Loopbaan

Hendrik werkte jarenlang als postbode en de laatste jaren voor zijn pensioen kreeg hij binnen Bpost een andere functie toebedeeld.

Vrije tijd

Naast heel veel inzet voor kunst houdt Hendrik ervan om een goed boek te lezen. Daarnaast zet hij zich nog steeds in voor het ABVV.

Ook leeftijdsgenoot Marc Mortelé kreeg les van dezelfde kunstleerkrachten en beschouwt hen eveneens als zijn inspiratiebronnen. “Ook ik ben al van kinds af met kunst bezig, mijn moeder volgde immers ook les aan de academie. Ik heb een tijdje keramiek uitgeprobeerd en heb daar ook lessen in gevolgd. Schilderen heb ik uit mezelf geleerd en nu ben ik een nieuwe weg aan het zoeken met een combinatie van schilderkunst en reliëf met pasta’s“, legt de gepensioneerde NMBS-medewerker uit. “Vanuit mijn job bij de spoorwegen kon ik ook al deelnemen aan internationale tentoonstellingen en ik hoop ook dit jaar weer geselecteerd te worden voor de tentoonstelling in Kroatië”, besluit Marc.

Privé

Geboren en getogen Tieltenaar Marc Mortelé (63) is gehuwd met Petra Vanden Abeele, met wie hij een gezin met drie dochters en een zoon stichtte. Ondertussen is Marc ook de trotse opa van een kleinzoontje Arthur.

Loopbaan

Marc werkte vele jaren als wagenschouwer bij de NMBS. Jarenlang maakte hij vanuit Brussel-Zuid de planningen op van de treinbestuurders. Ondertussen geniet Marc een drietal jaar van zijn pensioen.

Vrije tijd

Naast zijn passie voor kunst werkt hij graag in de tuin en ook de kleinzoon krijgt de nodige aandacht.

Ook Chantal Debeil ademt kunst. “Als kind trok ik al naar de academie in Tielt en gelukkig mocht ik artistieke humaniora volgen aan Sint-Lucas in Gent”, getuigt Chantal. Een logische opstap naar de regentaatopleiding plastische kunsten, waarmee Chantal ondertussen al vele jaren docent beeld en muzische grondhouding binnen de lerarenopleiding van Vives is. Zij trok volledig de kaart van de schilderkunst. “Ik maak figuratieve schilderwerken die op tekeningen lijken omdat ze monochroom zijn, maar in feite doe ik aan schilderend tekenen of tekenend schilderen“, besluit Chantal, die Marlène Dumas als groot voorbeeld ziet.

Privé

Chantal Debeil (58) is gehuwd met eveneens rasecht Tieltenaar Dirk Vandekerckhove. Dochter Dédé heeft ondertussen het ouderlijk huis verlaten en zoon Emo vertoeft momenteel in het buitenland.

Loopbaan

Sinds vele jaren werkt Chantal als docent in Vives Kortrijk, waar ze voornamelijk beeldopvoeding geeft aan kleuterleidsters en onderwijzers in opleiding. Ze is van opleiding regentes in plastische kunsten.

Vrije tijd

Haar werk is uiteraard ook haar hobby: kunst. Maar daarnaast houdt ze ook van een fietstochtje.

Wie wil meegenieten van de allereerste tentoonstelling in het koetshuis kan op zaterdag 27 en zondag 28 april én op woensdag 1, zaterdag 4 en zondag 5 mei telkens van 13 tot 18 uur terecht in Huis Mulle de Terschueren.

(Kim De Vos)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier