Cultuurpartners slaan de handen in elkaar voor een zomer vol theater en muziek

Deathstar Macgyver is één van de bands die te zien zal zijn in Lijfstroom. (GF)
Gillian Lowyck

Het zag er even naar uit dat de zomer van 2020 helemaal verloren zou zijn. Gelukkig werden de maatregelen versoepeld en konden kleinschalige evenementen toch doorgaan. Mu.zee, Kaap, kleinVerhaal, TAZ, De Grote Post en Kunstencampus aan Zee slaan nu de handen in elkaar om een coronaproof cultureel programma in elkaar te boksen.

Van 11 juli tot en met 16 augustus brengt Zomer in O. theater, muziek, literatuur en dans naar Oostende. “In maart werden de theater- en concertagenda’s abrupt geschrapt. In de strijd tegen corona bleven deuren gesloten en zitjes leeg”, klinkt het. “Het cultuurseizoen kwam tot een vroegtijdig einde en toen ook bleek dat Theater aan Zee in de geplande formule niet zou kunnen doorgaan bundelden Mu. zee, Kaap, kleinVerhaal, TAZ, De Grote Post en Kunstencampus aan Zee de krachten.”

De eerste resultaten van die samenwerking waren een gedeelde affichecampagne en een tournee langs Oostendse woonzorgcentra, waar artiesten in een minimalistische setting theater, muziek en circus brachten voor bewoners en verzorgend personeel. Het slotevenement vond onlangs plaats in woonzorgcentrum Godtschalck.

“Na groen licht van de Veiligheidsraad voor culturele activiteiten nodigde stad Oostende de cultuurorganisaties uit om rond tafel te gaan zitten. Cultuur behoort immers tot het DNA van de Stad aan Zee, maar is als sector ook enorm belangrijk voor de (lokale) economie. De verschillende culturele spelers stellen rechtstreeks tientallen mensen te werk en heel wat leveranciers zijn afhankelijk van de culturele activiteiten. Bezoekers die voor Zomer in O. naar Oostende afzakken, zijn dan weer belangrijk voor de horeca in de stad, zeker nu de grotere evenementen in juli en augustus van de kalender verdwijnen.”

Beperkt publiek

In recordtempo stelden de culturele spelers een programma samen. Belangrijk hierbij is dat het volledig coronaproof is. “De vele kleinschalige activiteiten voor een beperkt publiek op diverse locaties zorgen voor een spreiding van het publiek in de stad. De tien locaties liggen allemaal iets buiten het stadscentrum en ontlasten zo de klassieke toeristische hotspots.”

De tien locaties zijn: het Amfitheater van De Grote Post, de tuin van O.666 op de Hendrik Baelskaai, de tuin van Kunstencampus aan Zee, KAAP op de zeedijk en Mu.ZEE. Begin juli komen daar dan nog vijf pleinen in vijf wijken bij. Daar komt een combinatie van betalende en gratis activiteiten.

“De keuze voor openluchtlocaties was voor ons een evidentie om het voor publiek, medewerkers en artiesten zo veilig mogelijk te houden”, zegt Kirby Hallemeesch van Zomer in O. “Iedereen, van programmatoren tot productie- en technische medewerkers en artiesten, is enorm enthousiast om er na drie maanden opnieuw in te vliegen. En die energie is nodig. We tellen slechts twee maanden tussen de eerste plannen en de eerste voorstelling. Een welgekomen, maar pittige uitdaging. Ook voor artiesten, die her en der hun productie moeten omvormen van een zaalvoorstelling naar spelen in openlucht.”

Bubbelticket

Het is slechts een van de maatregelen die Zomer in O. neemt om een verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Verder wordt aangeraden om slechts één voorstelling per week te bezoeken. Bij het binnen- en buitengaan van de voorstelling wordt een mondmasker verplicht. Tijdens de voorstelling zelf is dat niet nodig. Tickets worden verkocht als Singleticket of een ‘Bubbelticket’. Een Bubbelticket is geldig voor twee personen die naast elkaar kunnen plaatsnemen. Van elke bezoeker wordt de naam en telefoonnummer gecontroleerd, om door te geven aan de contacttracers indien nodig. De gegevens worden na 30 dagen verwijderd.

Op het programma staat een mix van theater, muziek, literatuur en dans. “In het programma vallen meteen namen als Mauro Pawlowski, Warre Borgmans en Tom Vermeir op. Maar een groot deel van de kalender is weggelegd voor straffe vrouwen. Zowel in de uitvoering, als in de verhalen die ze brengen. In NinaLisa geven Isnelle da Silveira en Dyna gedaante aan Nina Simone en haar dochter. Meer sterke moeders krijg je te zien in De moeder en de drie soldaten met Mieke De Groote. Lieve Blancquaert en Greet Jacobs brengen verhalen van Oostendse moeders in de voorstelling Misschien Marieke.”

Verder lanceren de cultuurpartners in samenwerking met De Zwerver en jeugdhuis OHK ook het online muziekvideo-kanaal Lijfstroom. Oostendse smaakmakers en de Jong Muziek selectie van Theater aan Zee worden samengebracht op vijf verschillende locaties in de stad. Ze duiken een dag in eigen repertoire en in dat van elkaar. Luc Janssen legt de muzikale gasten het vuur aan de schenen. De kop van Lijfstroom gaat eraf met vijf episodes die tussen 15 juli en 12 augustus wekelijks op donderdag om 20 uur online zullen verschijnen.

Het volledige programma en tickets zijn te vinden via www.zomerino.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier