Creatief met dienblad op rollator: Design for Everyone toont projecten tijdens Creativity Week

© gf
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

MakeAbility, een onderzoeksproject binnen D4E1 van Howest, maakte samen met Howest, Designregio Kortrijk en Zorggroep Heilig Hart Kortrijk speciale projecten, waaronder een dienblad voor rollators. Het resultaat zie je op vrijdag 25 oktober tijdens Kortrijk Creativity Week.

Het interdisciplinaire living lab Design for Everyone (D4E1) van Howest verenigt (toekomstige) ergotherapeuten en makers die nieuwe tools en hulpmiddelen willen ontwikkelen om het leven van mensen met een zorgnood te verbeteren. Tijdens de Kortrijk Creativity Week, van 23 tot 27 oktober, toont D4E1 verschillende realisaties, onder meer dienbladen voor rollators.

In zelfde gebouw

MakeAbility, een onderzoeksproject binnen D4E1, is een samenwerking tussen Howest D4E1 Lab, Designregio Kortrijk en Zorggroep Heilig Hart. “Het Buda::lab van Designregio Kortrijk stelt zijn ruimte en productiemachines beschikbaar en Heilig Hart brengt makers in contact met bewoners. Zo krijgen ze unieke ondersteuning in het bereiken van hun specifieke doelen.”

De vraag naar gepersonaliseerde hulpmiddelen is heel groot – Matthias Van De Walle, docent ergotherapie Howest

“Howest faciliteert het proces door open-designprototypen te promoten en oplossingen aan te bieden samen met de studenten”, duidt Stan Dewaele van Buda::lab. Het feit dat deze partners in hetzelfde gebouw zitten, is voor dit maakproject een onbetaalbare troef. “In Heilig Hart bijvoorbeeld woont een persoon met MS, die nog altijd zelfstandig naar Buda Kitchen gaat en daarvoor een speciaal ontwikkeld dienblad voor zijn rollator heeft ontworpen in het Living Lab”, aldus Frederik Vlaminck, verantwoordelijke Wonen & Leven Heilig Hart. Het dienblad en zo’n 60 andere projecten zullen op de Kortrijk Creativity Week worden getoond.

Vraag groter dan aanbod

Ergotherapeuten, makers of burgers met een zorgvraag die interesse hebben om dit living lab te vervoegen, kunnen op de D4E1-expo hun gegevens achterlaten. Zij worden uitgenodigd voor een kick-offmoment in januari. “Daar zullen medewerkers die vorig jaar hun steentje bijdroegen aan D4E1 ervaringen delen en vragen beantwoorden. Zo wil D4E1sterk groeien en meer dan ooit een zelforganiserende community worden. Dat is nodig, omdat de vraag naar gepersonaliseerde hulpmiddelen groter is dan het huidige aanbod van Howest Living Lab”, aldus Matthias Van De Walle, docent ergotherapie Howest.


Mailen kan naar lieven.de.couvreur@howest.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier