Controversieel Knoks kunstwerk ‘De Geldduivel’ terug thuis

Het kunstwerk is een aanklacht tegen de bankenmaffia. © WK
Redactie KW

De activistische kunstenaars Enca Caen en Piet Wittevrongel uit Blankenberge lieten dinsdag weten dat ‘De Geldduivel’ terug thuis is.

Het kunstwerk – een aanklacht tegen de bankenmaffia – werd vorige zomer tijdens de Nacht van het Zoute door hen achtergelaten bij het monument van Maurice Lippens, op de hoek van de Sparrendreef en Prins Filiplaan. “Het is ook een aanklacht tegen de Belgische justitie die niet optreedt tegen deze geldduivels. Er werd nog nooit iemand van deze bankrovers veroordeeld en sommige zaken, zoals de Fortis-affaire, zullen zelfs binnenkort verjaren”, klonk het toen.

Het kunstwerk, op een sokkel met stickers van onder meer Fortis, Optima en Dexia, was bedoeld als een geschenk aan het gemeentebestuur. “Ze hadden het van ons gerust te koop mogen stellen en de opbrengst aan de slachtoffers van de bankencrisis mogen geven”, aldus Piet Wittevrongel. “Het beeld werd nog dezelfde avond weggehaald en door de politie achter slot en grendel gezet. Onze mail, die geadresseerd was aan de burgemeester, schepenen en gemeenteraadsleden, werd nooit beantwoord. Meer nog, ze werd gecensureerd en is zelfs nooit tot bij de gemeenteraadsleden geraakt.”

‘De Geldduivel’ is ondertussen weer bij Wittevrongel thuis in Blankenberge. “Vrijgelaten na zes maanden voorarrest”, klinkt het.

Belachelijk

Burgemeester Lippens wenste dinsdagavond niet te reageren. Maar hoewel hij eerst beweerde van de kunstenaars nog nooit gehoord te hebben, noemde hij het vervolgens “belachelijk dat iemand uit een andere gemeente in Knokke-Heist zo’n dingen komt doen…”

Return to sender dus, maar het kunstwerk was op zich dan ook best controversieel: de verrekijker waardoor ‘De Geldduivel’ naar euromuntjes tuurt, was gebaseerd op de gestolen handen van graaf Léon Lippens’ borstbeeld aan de ingang van het Zwin. “En kritische kunst wordt nu eenmaal geboycot”, besluit Wittevrongel, die ook al samen met Enca Caen tevergeefs hun kunstwerken rond Leopold II en Lumumba trachtte aan te bieden aan het stadsbestuur van Oostende en het Afrikamuseum in Tervuren.

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier