Concertgebouw Brugge koopt unieke rechtsnarige vleugelpiano

© foto mvn
Redactie KW

Het Brugse Concertgebouw heeft als eerste concertzaal ter wereld een nieuwe rechtsnarige concertvleugel gekocht. Die werd zaterdag voorgesteld.

Het Concertgebouw zorgt voor een stevige primeur met de aankoop van de rechtsnarige vleugelpiano.

Eeuwenoude traditie

Chris Maene presenteerde in 2015 al die aparte piano. Hij haalde het idee voor de rechtsnarige piano uit het verleden.

Tot het einde van de 19de eeuw werden vooral rechtsnarige piano’s gebouwd. Pianobouwer Steinway & Sons begon de snaren in verschillende lagen te kruisen. De eerste soort verdween, omdat meer en meer pianobouwers het succes begonnen te imiteren. Maene pikte echter aan met die verloren eeuwenoude traditie.

Inauguratieconcert in juni

Toppianist Daniël Barenboim voelde in 2015 al de vleugel aan de tand, niet toevallig in het Concertgebouw. Maar het cultuurhuis wil nu ook alle andere pianisten de kans geven om die piano te ontdekken en kocht daarom een rechtsnarige piano aan, samen met zes Vlaamse ondernemers.

“Het publiek zal kunnen genieten van de diverse klankregisters en transparante totaalklank van dit instrument, ze worden zo aangezet om nog scherper te luisteren. Artiesten krijgen dan weer nieuwe mogelijkheden aangeboden om hun horizon te verruimen. Intense ervaringen en artistiek avontuur zijn kernwaarden van het Concertgebouw”, aldus Jeroen Vanacker, artistiek directeur van het Concertgebouw.

Op 23 juni 2018 wordt een inauguratieconcert geprogrammeerd. De West-Vlaamse pianist Julien Libeer zal dan de piano voor het eerst bespelen en stukken brengen van Mozart en Ravel.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier