‘Clown Wardje’ heeft nieuwe show: “Een clown speel je niet, dat ben je”

Warre heeft nu 'De Kerstdroom' klaar, een interactief kerstverhaal. © foto HV
Redactie KW

‘Clown Wardje’, het alter ego van Warre Baes (19), zorgt met zijn goocheltalent voor betovering bij kinderen. Als kind kreeg hij op school en op de planken al de lachers op zijn hand. Met zijn jeugdig enthousiasme voert hij op zondag 22 december ‘De Kerstdroom’ op in cc De Ster.

“Jeugdauteur Marc de Bel beweert dat hij altijd kind gebleven is. Ik blijf ook net als een kind in alles het grappige zien”, omschrijft Warre zichzelf treffend. Ook tijdens een ernstig gesprek vertelt hij ontwapenend spontaan en is de komische toon nooit ver weg. Alles begon met een theateropleiding in cultuurcentrum De Brouckere in Torhout, waarna hij aan de Kunstacademie volleerd afstudeerde. “Toen ik als kind met mijn ouders naar circusvoorstellingen trok, wist ik het: dit wou ik met mijn leven gaan doen, in dat decor wou ik werken. Toen ik elf was, combineerde ik school met het leven voor en achter de schermen van onder meer het Wiener Circus, het oudste nog rondtrekkend gezelschap in België. Na lang zoeken hoe ik het circus en theater kon combineren, kwam ik tot het idee om goochelaar te worden. Als kind kreeg ik al vaak te horen dat ik een clown was. ‘Een goede clown kan je niet worden, maar moet je zijn’, leerden ze ons aan de academie.”

Het stond dus in de sterren geschreven. Waar Warre vastberaden van droomde toen hij elf was, moest ook werkelijkheid worden. Hij reist nog steeds mee met circusgroepen, maar overtrof sindsdien zichzelf met een waaier aan acts waarin zijn goocheltrucs en grapjasserij als clown de basis vormen. Het jaar door past hij zijn animatie en decor aan volgens tijd en plaats. Vanaf november is hij met zijn team in de weer voor Sinterklaas, na een luwer voorjaar is het alle hens aan dek voor communiefeesten en straattheater. “Mijn publiek ziet enkel mij aan het werk, maar een productie heb ik even goed te danken aan onder meer een technieker, assistent en mijn zus. We zijn kameraden van de academie die elkaar als gelijke beschouwen. Toen we pas de baan op gingen, had ik nogal de gewoonte om af te wijken van het scenario, tot ergernis van wie klank en licht verzorgt. Intussen zijn we op elkaar ingespeeld en beschouwen we onszelf als collega’s die deel uitmaken van het project in zijn geheel. Ze voelen zich even goed als ze niet in de spotlights staan.”

Superman in zijn caravan

Wards oude kampeerwagen begint zowat aan zijn derde leven als vervoermiddel en is ook het uithangbord van zijn artistieke talenten. Hij rijdt van De Panne tot Sluis, en drie dagen voor Kerstmis ook in Ichtegem. Ook ideeën om zichzelf heruit te vinden, vloeien ergens onderweg uit zijn pen, op iedere plaats waar hij zich thuis voelt. Avonden zonder internet inspireerden hem tot een interactief kerstverhaal waarin hij de toeschouwers met gegoochel en zang meeneemt doorheen een merkwaardig oud boek op een jongenszolder.

In de winterse kindervoorstelling ‘De Kerstdroom’ maakt Warre zijn opwachting op 22 december vanaf 14.30 uur. De show gaat door in CC De Ster, Engelstraat 54 in Ichtegem.

(Hendrik Verplancke)

Reserveer je tickets (5 euro voor kinderen, 7 euro voor volwassenen) via goochelen.warre@gmail.com of kom langs aan de kassa de dag zelf.

gf
gf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier