Circusartieste Camille Paycha: “Fijn dat Theater aan Zee in de hele stad plaatsvindt”

Camille Paycha. © Davy Coghe
Gillian Lowyck

Wie aan circus denkt, denkt aan trapezeartiesten, clowns, wilde dieren… Of aan rondreizende shows vol spektakel. Niets van dat alles bij Camille Paycha. De jonge Franse artieste die in Oostende woont, geeft een nieuwe betekenis aan de discipline circus. “Centraal staat het gebruik van mijn lichaam”, zegt ze.

Camille Paycha spreekt Nederlands met een Frans accent en schakelt af en toe over op het Engels. Een internationaal interview dus met deze jonge artieste die optreedt tijdens Theater aan Zee.

Hoe ben je in Oostende beland?

“Ik ben uit Noord-Frankrijk afkomstig. Mijn vriend, die ik leerde kennen in de circusschool in Nederland, komt uit Tienen. We waren op zoek naar een plek om samen te wonen en kwamen hier uit. Oostende ligt tussen Frankrijk en Nederland, geografisch gezien perfect voor ons (lacht). We zijn niet echt stadsmensen. Brussel bijvoorbeeld is veel te druk. Hier is er nog iets te doen, maar vind je ook nog rust. Ik woon hier graag, ja. Ik ben niet opgegroeid aan zee, ben echt geen zeemens. Maar deze zee vind ik toch bijzonder. Hoe mensen zich hier gedragen, dat is helemaal anders dan aan de Mediterraanse zee in het zuiden van Frankrijk.”

Jij bent circusartieste, maar blijft ver weg van clowns, trapezes…

“Klopt. Voor mij is circus de perfecte discipline. Ik heb jarenlang geturnd op topniveau. Maar dat competitiegevoel, daar was ik klaar mee. Er waren te veel regels, ik kon er mijn creativiteit niet in kwijt en het gaf me geen voldoening meer. Mijn hele leven lang ben ik al een fervent bezoeker van tentoonstellingen en voorstellingen. Mijn interesse in kunst en mijn fysieke kunnen komen samen in circus. Als je naar mijn projecten kijkt, kan je ofwel meteen zeggen: ja, dit is circus, ofwel denken aan een performance, theater of een installatie. Voor mij blijft het wel altijd circus want ik zie de wereld als een circusartiest (lacht). Centraal staat het gebruik van mijn lichaam, dat is voor mij circus. Het kan álles zijn. Ik leg mezelf geen grenzen op.”

Ik turnde jaren op topniveau, maar kon mijn creativiteit niet kwijt door de vele regels

Op Theater aan Zee breng je de voorstelling The Hangman Radio Show. Wat mogen we hiervan verwachten?

“Hiervoor werk ik samen met twee andere kunstenaars, Noortje Sanders en Thijs Veerman. Alle drie hebben we een andere discipline die we samenbrengen in The Hangman Radio Show. Het is een wandeling in Raversijde, tussen de bunkers. In het begin van de wandeling zullen de mensen een radio krijgen. En dan gebeurt er van alles… Ik kan nog niet te veel verklappen, maar uiteraard zitten er wel circuselementen in.”

Wat is jouw band met het festival?

“Ik ben hier al eerder geweest, toen er vrienden van mij optraden. Vorig jaar heb ik ook een paar voorstellingen gezien. Elke keer als toeschouwer dus, dit jaar de eerste keer als artiest. Een hele eer! Ik ben al altijd een grote fan van de programmatie van Theater aan Zee. Het is heel breed en je vindt er veel verschillende disciplines terug. Wat ik ook heel fijn vind, is dat het festival over de hele stad plaatsvindt.”

Wat betekent betrokkenheid voor jou?

“Als ik niet betrokken ben, dan ben ik depressief. Dat is voor mij het tegenovergestelde. Als je niet betrokken bent, dan kan het je niets schelen. En als het je niets kan schelen, dan leef je niet. En dat geldt op alle vlakken van het leven: van politiek tot je relaties. Soms neig ik wat naar nihilisme en geef ik niets om zaken. Dat is niet altijd slecht. Maar als je geeft om het leven, dan ben je betrokken.”

Hoe doe je dat in het dagelijkse leven?

“Een voorbeeld: kunst is tegelijk het meest nuttige en het meest nutteloze ter wereld. Het is een manier om betrokken te zijn. Zelfs al geeft niemand een cent om wat je doet.”

Wil je een statement maken met je kunst?

“Ik hou écht niet van kunst die zegt wat je moet denken of doen. Dat maakt me wat boos. Waar ik van hou, is kunst die betrokken is, op een manier die je toont wat de mogelijkheden zijn. Ook dat is betrokkenheid: de wereld niet in zwart-wit zien, goed of slecht.”

The Hangman Radio Show vindt plaats van vrijdag 2 tot zondag 4 augustus en van dinsdag 6 tot 9 augustus in open lucht op het Provinciedomein Raversyde, telkens om 21.30 uur. Tickets kosten 10 euro (ivv) en 11 euro (add).

Wie is Camille Paycha?

Privé

Camille (26) is afkomstig uit het noorden van Frankrijk. Na een paar jaar in Nederland te hebben gewoond verhuisde ze twee jaar geleden met haar vriend Ruben Mardulier naar Oostende.

Opleiding/Loopbaan

Camille is fulltime circusartieste. Ze volgde een opleiding aan de circusschool in het Nederlandse Tilburg.

Vrije tijd

Wandelen langs de zeedijk en voorstellingen van vrienden meepikken