Cie Tabloo uit Menen met ‘Nora’ op de planken: “140 jaar oud, maar nog altijd erg actueel”

De cast van Cie Tabloo die instaat voor de opvoering van 'Nora' met v.l.n.r. regisseur Miguel De Groote, Dimitri Vandamme, Kim Rigole, Bruno Liagre, Johan Leplae en Ann Catry. © WO
Redactie KW

Met ‘Nora’ brengt Cie Tabloo een toneelstuk dat Miguel De Groote al een tijdje op zijn verlanglijstje had staan. Alles draait rond uiterlijke schijn en de dame des huizes, die gestalte gegeven wordt door Kim Rigole. Ook het decor speelt een rol.

Het tweede stuk, dat theatervereniging Cie Tabloo dit jaar de de planken brengt, werd voor het eerst opgevoerd in 1879. De Noorse auteur Hendrik Ibsen bracht het uit onder de titel Een poppenhuis. “Het stuk is inderdaad al 140 jaar oud, maar nog altijd actueel”, verzekert ons regisseur Miguel De Groote. “Ik maak deel uit van het leescomité van Cie Tabloo en al jaren dring ik erop aan om Nora te brengen. Zelf heb ik het al een aantal keer gezien, hoewel het niet vaak door amateurgezelschappen opgevoerd wordt.”

“Ik heb de tekst volledig herwerkt, al het oud stof eraf gekrabd. Die herwerking heb ik aan de acteurs gegeven, die het naar hun mond hebben gezet, zodat je een spreektaal krijgt die hier en nu relevant is.”

Uiterlijke schijn

De regisseur wil echter geen tipje van de sluier oplichten. “Het is een simpel verhaal, zo lijkt het toch op het eerste gezicht. Het gaat over een koppel met kinderen. Hoe ze werken, hoe ze met elkaar omgaan…Toch is het een sterk stuk. Op een gegeven moment gebeurt er iets, waardoor alles in een stroomversnelling terecht komt. Aan de hand daarvan moeten de personages snel reageren en bijsturen.”

“Het is eigenlijk Facebook ‘avant la lettre’. Het toont uiterlijke schijn. Zie eens hoe mooi alles is en hoe goed we met alles om weten te gaan. In dit stuk kijk je mee achter de schermen en zie je hoe de situatie werkelijk in elkaar zit.”

In het stuk 'Nora' speelt Kim Rigole een vooraanstaande rol. We zien haar op de foto naast Miguel De Groote die het stuk regisseert.
In het stuk ‘Nora’ speelt Kim Rigole een vooraanstaande rol. We zien haar op de foto naast Miguel De Groote die het stuk regisseert.© WO

“Had je mij tien jaar geleden verteld dat ik nu de hoofdrol zou spelen, dan had ik dit weggelachen” – Kim Rigole

Eerder regisseerde Miguel al Een air de famille voor Cie Tabloo in 2011. Hij studeerde aan het Sint-Lucas in Gent, waarna hij aan studio Herman Teirlinck een postgraduaat scenografie, decorontwerp afwerkte. Het is dus niet verwonderlijk dat creatieve en grafische accenten een plaats krijgen in het stuk. “Het is geen kant en klaar decor geworden, het decor speelt in het stuk een eigen rol”, geeft Miguel De Groote aan. “Vanzelfsprekend maken de acteurs het stuk. Kim speelt de rol van Nora, zij moet het stuk volledig dragen. En dat is niet evident.”

Innerlijke strijd

“Het is bovendien mijn eerste grote rol”, vult Kim Rigole (34) aan. “Het is geen komedie, maar het zit ook niet vol weemoed. Het is fijn om naar te kijken, vind ik. De grote uitdaging waar ik voor stond en sta is het naar buiten brengen van de innerlijke strijd die het personage meemaakt.”

“Je moet het stuk natuurlijk beheersen, dat kan door veel te oefenen, maar het is ook belangrijk dat je je laat corrigeren. Miguel laat zijn spelers vrij de rol in te vullen.”

Kim kwam eerder toevallig bij Cie Tabloo terecht. “Ik vroeg zoveel jaar geleden of ik niet mee mocht helpen met het decor”, vertelt ze. “Toen er even later volk te weinig was voor de theaterwandeling Lang zo gek niet in 2012, liet ik me toch verleiden tot een rolletje. Ik ben eerder introvert. Had je mij tien jaar geleden verteld dat ik nu de hoofdrol zou spelen, dan had ik dit vol ongeloof weggelachen.”

Nora wordt opgevoerd op zaterdag 8, zondag 9, zaterdag 15 en zondag 16 december in de Theaterzaal van De Kleine Prins. Kim Rigole, Bruno Liagre, Ann Catry, Dimitri Vandamme en Johan Leplae zijn de acteurs.