Charlotte Engelhard is Junior Journalist West-Vlaanderen met verhaal ‘De Bloemenmeisjes’

Op foto Charlotte Engelhard samen met haar ma Stefanie Van Moeffaert, Hilde Uytterschaut (directeur Lyceum Ieper), Dirk Debuysere (voorzitter Davidsfonds Ieper en lid van de provinciale werkgroep) en Annelies Druart (leerkracht Nederlands Lyceum en coördinator van de lokale wedstrijd). © EG
Redactie KW

Charlotte Engelhard uit Poelkapelle, leerling van het tweede jaar Grieks-Latijn in het Lyceum Ieper, is de winnaar van de Davidsfonds Junior Journalist-wedstrijd West-Vlaanderen 2020.

In haar reeks (eerste graad secundair onderwijs) namen 812 leerlingen uit 21 scholen in de provincie West-Vlaanderen deel. Charlotte werd op Toast Literair van zondag 19 januari 2020 ook al gehuldigd als lokale winnaar van de preselectie, georganiseerd door Davidsfonds Ieper met Annelies Druart als coördinator. Er namen toen 304 leerlingen uit 16 klassen deel.

Thema buren

Junior Journalist is de grootste schrijfwedstrijd in Vlaanderen georganiseerd door het Davidsfonds. Jaarlijks nemen duizenden jongeren eraan deel. Na de lokale ronde organiseert elke provincie een provinciale ronde. Die had een apotheose moeten kennen op zondag 26 april 2020 in evenementenzaal Départ in Kortrijk, maar de coronaperikelen staken daar een stokje voor. Omdat er in de nabije toekomst niet veel perspectief is voor massa-events, besliste de provinciale werkgroep om de prijzen aan de hoofdwinnaars individueel te overhandigen. Dit jaar was het centrale thema van de schrijfwedstrijd ‘Buren’. De deelnemers mochten het thema vrij interpreteren en ze werden uitgedaagd om een origineel en creatief verhaal te schrijven. Charlotte leverde een puik werkje af onder de titel ‘De bloemenmeisjes’.

De Bloemenmeisjes

“Naar Amerika trekken is altijd al mijn grote droom geweest. De keuze om dit in mijn verhaal te verwerken was vrij snel gemaakt”, vertelt Charlotte Engelhard. “Een Vlaams gezin moet dus naar Amerika verhuizen omwille van de job van de vader. Om de buren te leren kennen, organiseert het gezin van Lilly een housewarming. Ook de vreemd uitziende buurman was uitgenodigd, maar hij komt niet opdagen. De rest van de week houdt Lilly hem in de gaten. Als de man in zijn auto stapt, sluipt ze zijn tuin in en daar ontdekt ze een schuurtje. Als ze binnengaat, doet ze een gruwelijke ontdekking. Er hangen foto’s van drie mooie, jonge meisjes met ernaast een plukje haar. De marteltuigen en de bloedspatten overal bezorgen haar rillingen. Onder drie verzorgde bloemenperkjes voor het schuurtje vindt de politie de lichamen van de drie meisjes. Het perkje voor Lilly was al in gereedheid gebracht. Als titel koos ik voor ‘De bloemenmeisjes’ omdat de bloemen op de perkjes verwijzen naar de namen van de vermoorde meisjes.”

Midweek Holiday Suites

Naast een boekenbon en een deelnamepakket voor de zomerzoektocht van het Davidsfonds, kreeg Charlotte een voucher ter waarde van 400 euro voor een midweek aangeboden door Holiday Suites.

(EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier