Cartoonist Marec maakte beste cartoon van 2014

© Presscartoon.be
Redactie KW

Marc De Cloedt uit Brugge, die cartoons tekent onder het pseudoniem Marec, krijgt de Press Cartoon (PCB) prijs 2015 voor beste cartoon die in 2014 in de Belgische pers is verschenen.

Zijn cartoon over het terrorismeproces in Antwerpen, op 30 september gepubliceerd in het Nieuwsblad, werd door de jury verkozen uit 103 genomineerde cartoons.

Marecs tekening haalde het voor een cartoon van Canary Pete (Sus Damiaens) in de Gazet van Antwerpen van 14 juli 2014. De derde plaats was een uitzonderlijk ex aequo tussen cartoons van Karl in Trends en Kanar in Moustique. Enkel cartoons die in 2014 werden gepubliceerd kwamen in aanmerking, dus niet de ‘post-Charlie Hebdo’ cartoons.

De jury, die beraadslaagde in een goed beveiligd KVS-gebouw, bestond uit Hanne Decoutere en Kathleen Kools (VRT), Faroek Ozgunes (VTM), Christophe Deborsu (Woestijnvis), Thomas Van Hamme (RTL) en Yves Thiran (RTBF). Aan de Grote PCB-prijs zit een prijs vast van 6.000 euro. De tweede en derde prijs zijn elk 800 euro waard. De prijzen worden uitgereikt tijdens de vernissage van het 54ste Cartoonfestival in Knokke-Heist op zaterdag 4 juli.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier