Cartoonist Geinz uit Izegem lanceert tweede Rosse Ridder-album

(foto vadu)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Cartoonist Frits ‘Geinz’ Deblieck (46) heeft met ‘Apocalyps’ het tweede album uit zijn stripreeks De Rosse Ridder klaar. Ook nu weer vuurt hij een reeks gags op de lezer af, met in de hoofdrol een goedbedoelende maar vooral klungelende ridder.

Frits is in het dagelijks leven metselaar bij het Lendeleedse bedrijf Govaere, maar na zijn uren ontpopt hij zich tot striptekenaar. In het verleden maakte hij al enkele albums met het figuurtje Inspecteur Blomme, bracht hij een ludiek jaaroverzicht in cartoons uit en tekende hij enkele zomerse zoekplaten voor de Krant van West-Vlaanderen. De Rosse Ridder is zijn meest recente creatie. “Ik maakte als kind al strips onder de noemer De Rosse Ruiter voor het schoolkrantje”, vertelt Frits. “Als grote fan van de Rode Ridder hoef je mijn inspiratie niet ver te zoeken, al gaat het bij mij eerder om een parodie die op de lachspieren werkt. Later in mijn carrière ging ik een samenwerking aan met Jean Deras uit Halle om er enkele albums van te maken. Ik schreef scenario’s en hij tekende. Door tijdsgebrek is hij daar mee gestopt en toen besloot ik de reeks verder te zetten onder de naam De Rosse Ridder.”

Bij besparingen is de cartoonist vaak de eerste die ze afdanken

In 2017 volgde een eerste album met een hele reeks gags, spitsvondige grapjes die in drie tekenstrookjes verteld zijn. Het tweede album ‘Apocalyps’ zet die lijn verder”, vervolgt Geinz. “In het eerste album zijn 80 gags gebundeld en toen al was ik bezig met tekenen voor een tweede album. Ik haal mijn inspiratie zowat overal, maar toch vooral uit de populaire cultuur. Zo zitten er geregeld referenties in naar bijvoorbeeld Star Wars en Lord of the Rings, zaken die mezelf ook interesseren. Ik vind het leuk om knipoogjes naar die reeksen in mijn werk te smokkelen. Ik teken ook liever korte gags dan een heel stripverhaal. Een gag heeft een kort begin, midden en eind. Dat is goed afgelijnd en in dat opzicht biedt het me ook meer vrijheid. De rode draad doorheen de mopjes is dat het hoofdpersonage ondanks zijn goede intenties het altijd verprutst door zijn eigen onhandigheid. Hij is in de grond een loser voor wie alles tegenzit, maar hij blijft er tegen beter weten in toch telkens voor gaan.”

Ondanks de moeilijke tijden voor striptekenaars, blijft Geinz voluit voor zijn passie gaan. “Veel cartoonisten zijn al gestopt en magazines gaan door de digitalisering besparen. Dan is de cartoonist vaak de eerste die ze afdanken”, zegt hij. “Gelukkig heb ik met uitgeverij Bonte uit Brugge een goede partner die in mijn werk gelooft. Ik ben overigens al bezig met tekenen van een derde stripalbum van de Rosse Ridder dat eind volgend jaar moet verschijnen. Aan inspiratie dus geen gebrek.” (vadu)

Het tweede album van De Rosse Ridder kost 9,99 euro en is te koop in verschillende stripspeciaalzaken, waaronder De Boekenwulf in Kortrijk. Geinz signeert er op 16 maart. De strip is ook te bestellen via www.geinz.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier