Carll Cneut en Gerda Dendooven winnen Prijs Letterkunde Kinder- en jeugdboek 2017

Carll Cneut won de Prijs Letterkunde voor zijn illustraties in het boek 'De gouden kooi'. © LSi
Redactie KW

De Prijs Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen was in 2017 bestemd voor het genre Kinder- en jeugdboek. De Prijs, ter waarde van 5.000 euro, wordt zowel toegekend aan Geluwenaar Carll Cneut voor zijn illustraties in het boek ‘De gouden kooi’ als aan Gerda Dendooven uit Marke voor haar illustraties in de boeken ‘De gans en zijn broer’, ‘De hemel’, ‘Stella, ster van de zee’, ‘De wondertuin’ en ‘Rennen’.

Naast de Prijs Letterkunde werden er ook twee aanmoedigingspremies toegekend. Een ex aequo premie van 1.250 euro gaat naar Trui Chielens uit Poperinge voor haar illustraties in het werk ‘Zetelkat’ en naar haar stadsgenoot Toon Delanote, als West-Vlaamse vertegenwoordiger in het team Toon Delanote & Charlotte Peys, voor de illustraties in het werk ‘Soms ben ik een ontdekkingsreiziger’. De jury was samengesteld uit Noemi De Clercq (VFL), Els De Pooter (Van Halewyck Uitgeverij-jeugd), Lien Fret (docent jeugdliteratuur UA), Jaap Friso (recensent kinder- en jeugdliteratuur) en Jürgen Peeters (recensent kinder- en jeugdliteratuur). Ze benadrukt met haar advies de hoge kwaliteit van de West-Vlaamse illustratoren. De deputatie bekrachtigde in haar zitting van donderdag 5 oktober het advies van deze jury.

Gerdo Dendooven won de Prijs Letterkunde voor de tweede keer.
Gerdo Dendooven won de Prijs Letterkunde voor de tweede keer.© Lawrence Schoonbroodt

De Prijs Letterkunde maakt deel uit van de inspanningen die de Provincie West-Vlaanderen doet om literatuur op haar grondgebied te promoten. Via deze wedstrijd wil de provincie de individuele creativiteit van de schrijvers stimuleren. De Prijs voor Kinder- en jeugdboek 2017 is de laatste Provinciale Prijs Letterkunde. Vanaf 2018 neemt de Vlaamse Overheid de bevoegdheid cultuur van de Provincie West-Vlaanderen over. Eerder mochten onder andere Roderik Six en Peter Vermeersch (2016, Proza), Els Moors (2015, Poëzie), Geert Six (2014, Dramatische Kunst), Gerda Dendooven, Bart Moeyaert en Sabine Clement (2013, Jeugd- en Kinderboek), Kristien Dieltiens en Jan Vantoortelboom (2012, Proza), Delphine Lecompte en Erik Spinoy (2011, Poëzie), Frank Adam (2010, Dramatische Kunst) en Klaas Verplancke, Hilde Vandermeeren en Jan Simoen (2009, Jeugd- en Kinderboek) de Prijs Letterkunde in ontvangst nemen.