Bruno Verhenne en Luc Tavernier klaar voor 60ste Filmfestival met Ciné Club Waregem

Bruno Verhenne en zijn schoonvader Luc Tavernier zijn helemaal in de ban van alles wat met filmen te maken heeft. © PPW
Redactie KW

Op zaterdag 1 februari om 19.30 uur stipt organiseert de Koninklijke Ciné Club Waregem al zijn 60ste filmfestival. Voorzitter Bruno Verhenne viert zijn zilveren jubileum, erevoorzitter Luc Tavernier zijn gouden.

“Ik werd inderdaad al lid in 1970”, vertelt de 73-jarige Luc Tavernier. “De basisprincipes van de club zijn echter nog steeds dezelfde als in die beginperiode. We zijn een groep vrienden met een gemeenschappelijke hobby die elkaar steeds helpen om onze films naar een hoger niveau te tillen. We zijn bijzonder blij dat anno 2020 nog steeds zoveel mensen geïnteresseerd zijn in onze werken.”

De technieken bleven nochtans niet stilstaan. “Waar vroeger gefilmd werd met 8 of 16 mm camera’s gebeurt tegenwoordig alles digitaal. Het monteren door knippen en plakken, is vervangen door montage met de computer. Deze nieuwe technieken zorgen ervoor dat het verwerkingsproces uiteraard veel vlugger gaat. De kwaliteit is er daardoor uiteraard ook heel sterk op vooruitgegaan.”

Eerste leerschool

Voorzitter Bruno Verhenne (47), de schoonzoon van Luc Tavernier, is actief lid sinds 1995. “Honderd procent de ‘fout’ van mijn schoonvader”, knipoogt hij. “Tijdens een familiereis naar Sri Lanka heeft hij mij in dit voor mij toen onbekend medium geïntroduceerd. Eens weer thuis volgde ik bij hem de montage. Het was mijn eerste leerschool om het volledige proces van opname tot afgewerkte film mee te maken. Ik kreeg zijn digitale camera met de inmiddels historische woorden ‘speel daar eens mee’. De passie voor het filmen heeft me sinds dat moment nooit meer losgelaten: het kader, de montage, het uitschrijven van verhalen en de sfeer creëren. Een film is immers meer dan een registratie van beelden alleen. Ik probeer dan ook vaak nieuwe technieken uit, werk met nieuwe camera’s en nieuwe genres. Die uitdagingen zorgen ervoor dat deze mooie hobby zo boeiend blijft.”

De club floreert als nooit tevoren en telt meer dan 20 erg actieve leden. “Hoeveel verenigingen kunnen zeggen dat ze 60 jaar lang het lokale en minder lokale publiek weten te entertainen? Onze leden hebben ook voor deze editie hun uiterste best gedaan om hun allermooiste realisaties voor te stellen”, besluit een trotse voorzitter.

Indrukwekkend programma

Marc Van Den Berghe, Kris Decock en Lieven Vuylsteke hebben hun krachten gebundeld met een groep jongeren om een heuse speelfilm in elkaar te steken. Maandenlang wisten ze het jonge volkje te enthousiasmeren voor hun unieke project.

Christ Devos en Bruno Verhenne volgden in het voorjaar van 2019 het project Van steen tot Beeld, waarbij kunstenaars vanuit de hele wereld in drie weken tijd elk een blauwsteen van twee ton in Park Casier omtoverden tot een uniek kunstwerk. Hun beelden en verslaggeving hebben ze gebundeld in een korte reportage.

Hilaire Verstaen brengt een boeiend verslag over Spaans Baskenland en Hervé Pappers brengt de Kruidenroute in Iran in beeld. Walter De Clercq laat de schijnwerpers los op Yellowstone National Park in de Verenigde Staten.

Chris Devos komt een tweede keer in beeld met een kortfilm over Zuid-Afrika en Jean Luc Van Mergel toont ons de ‘voor het blote oog’ onzichtbare wereld onder de zeespiegel in de Malediven.

Yentl Van Den Berghe ten slotte demonstreert zijn motorrijkunsten in de archeologische site van Mazarron. De combinatie van sport en de historische achtergrond zorgen daarbij voor een schitterende verfilming.

De projectie van deze acht films vindt plaats in het cultuurcentrum De Schakel. De toegang is gratis.

(Philippe Peers)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier