Bruno Houyet pakt uit met The Vinyl Corner in Pand.A

Redactie KW

Op vrijdag 1 september opent muziekfanaat Bruno Houyet The Vinyl Corner in Pand.A op het Conservatoriumplein. Daarmee maakt Bruno een jongensdroom waar en kan hij van zijn liefde voor muziek zijn werk maken. “Vinyl is er altijd geweest en zal er ook altijd zijn”, zegt hij over de hippe muziekdrager.

“Het idee om iets in die richting te doen zit al sinds mijn vijftiende in mijn hoofd”, vertelt Bruno Houyet (33). “Een paar jaar geleden had ik al bijna de stap gezet maar toen is het er niet van gekomen. Ik heb lang gewerkt als magazijnier en daarna twee jaar als meubelmaker. Mijn schoonbroer is Arjen Claeys van Pand. A. Hij wist van mijn droom en heeft me deze kans aangeboden.”

Pand. A opende eind mei de deuren. “Ik heb de plek een beetje helpen opbouwen. De combinatie van het café, het eten van De Potjes van Tom Brys en de vinylzaak maken het tot een toffe plek.” Omdat er nog af en toe werken moeten gebeuren in Pand. A maakte Bruno mobiele elementen. “Zo kan ik de vinylwinkel aan de behoeften van het café aanpassen.”

Liefde voor vinyl

Zijn passie kreeg Bruno van thuis uit mee. “Er stond altijd muziek op, van de Beatles tot Franse chansons en kleinkunst maar ook veel jazz en blues. Vinyl ontdekte ik dan weer rond mijn veertiende. Het heeft iets met de handeling te maken waardoor vinyl zo aantrekkelijk is. Je hebt iets fysiek in handen dat kwetsbaar is.”

“De uitdaging voor mij ligt erin me in alle genres te specialiseren”

“Je haalt de plaat voorzichtig uit de hoes, je legt die op de platendraaier en dan hoor je het kraken als je de naald erop zet. Het is een ritueel waardoor je precies ook intenser naar de muziek gaat luisteren.”

De shop

Bruno gaat voor een breed aanbod in The Vinyl Corner. Het visitekaartje spoort liefhebbers van soul, jazz, funk, grooves, hiphop, reggae en hedendaagse muziek aan om langs te komen. “Ik zal niet alleen mijn smaak aanbieden, dat zou niet goed zijn. En door er constant mee bezig te zijn doe ik ook voortdurend ontdekkingen. De uitdaging voor mij ligt erin me in alle genres te specialiseren.”

Bruno Houyet. (Foto JA)
Bruno Houyet. (Foto JA)

Thuis heb ik ongeveer tweeduizend platen, wat eigenlijk niet zoveel is want ik verkoop er ook veel. Kwaliteit staat boven kwantiteit. In de winkel geef ik op elke plaat een korte omschrijving zoals de stijl en het jaartal. Als ik het een aanrader vind, zet ik dat er zeker bij. Er zullen twee pick-ups ter beschikking zijn om de platen hier te beluisteren.”

Met The Vinyl Corner komt er naast Kortom op het Overbekeplein een tweede vinylzaak in Kortrijk. “Bruno Sortino, mijn naamgenoot van Kortom en ik komen goed overeen. Het is de bedoeling dat we samenwerken en soms klanten zullen doorverwijzen. Een nadeel is misschien dat de shop niet in de winkelstraten ligt. Maar hier kan je met het hele gezin terecht. En dat is een voordeel. Terwijl de rest iets drinkt of buiten speelt, kan je tussen de platen snuisteren. En met het Conservatorium en het Wilde Westen zitten we hier toch in het epicentrum van de muziek in Kortrijk.”

Openingsfeest

Tijdens de grote opening op vrijdag 1 september om 19 uur worden er natuurlijk veel plaatjes gedraaid. “Ik heb drie dj’s uitgenodigd. Dj Cis uit Kuurne is een gekende verzamelaar, dj JazzDee is een jong, opkomend talent en Baadasssss brengt een beatset. De laatste zit bij het West-Vlaamse hiphopcollectief NTREK waar ik zelf ook lid van ben.”

(Jasmien Aernout)

Bruno’s favoriete platen van het moment

‘Pieces of a Man’ van Gil Scott-Heron

“Dit is de grondlegger van de hiphop, er zit veel spoken word en jazz in. Het is een klassieker en absolute aanrader.”

‘Old Dreams New Planets’ van STUFF.

“De is de nieuwste plaat van de Belgische groep. Je kan ze niet meteen bij een bepaald genre onderbrengen. Live doen ze veel improvisatie, heel tof om eens te zien.”

Funky Chimes

“Dit is een compilatie van Belgische grooves uit de jaren zeventig, een felbegeerde plaat.”