Brugse reggaedeejays van Team DAMP streamen vanuit hun kot: “Physical distance, maar social togetherness”

Wannes Loosveldt en Hannes De Waepenaere vormen samen Team DAMP. Op Facebook zenden ze in deze coronatijden 'Social Streams' uit. © GF
Redactie KW

Wannes Loosveldt is een bekend gezicht in het Brugse uitgaansleven. Hij baatte zes jaar lang café De Vetten Os uit, heeft zijn succesvolle fuifconcepten Nah Mean en Hey Ya, en zou dit jaar met Bomboclat en Yeke Yeke zelfs twee zomerfestivals organiseren. Samen met stadsgenoot Hannes De Waepenaere runt hij ook Team DAMP, een zogeheten soundsystem. En hoewel alle events nu in het water vallen, zijn zij als deejay en mc actiever als nooit tevoren. Vanavond is er hun vierde ‘Social Stream’.

Eind januari trok Wannes Loosveldt de deur van De Vetten Os nog een laatste keer achter zich dicht. “De combinatie van het café uitbaten, events organiseren én ook nog een gezin met mijn vrouw en drie kinderen onderhouden, werd me te veel”, vertelt hij. Dus skipte hij dat café, om zich zo beter te kunnen focussen op zijn grote droom: festivals. Maar net die worden nu dus en masse afgelast. Al koestert hij wel nog een sprankeltje hoop, gezien het in zijn geval niet om ‘grote massabijeenkomsten’ gaat.

Zomerfestivals

“Eind juli zouden we de eerste editie van het wereldmuziekfestival Yeke Yeke organiseren in De Haan, ter vervanging van het ter ziele gegane Afro C in Bredene. En in augustus was dancehall- en afrobeatfestival Bomboclat normaal aan de vierde editie toe. Die laatste zal alvast niet kunnen doorgaan in de vorm van vorig jaar, toen we op twee dagen tijd 10.000 bezoekers mochten verwelkomen op het strand van Zeebrugge. Ik zie ons er ook niet in slagen om al die internationale artiesten te laten overvliegen. We gooien echter nog niet definitief de handdoek en blijven zoeken naar alternatieve pistes. Is het toch niet mogelijk om het festival op een veilige manier te organiseren, dan neem ik daar zeker vrede mee. Het besef dat we niet de enigen zijn, helpt om dit te kunnen relativeren. Ik heb er ook het volste vertrouwen in dat we dit kunnen overbruggen om dan volgend jaar dubbel zo hard te knallen. Bovendien zijn er nu belangrijker sectoren die onze steun verdienen, zoals de zorg.”

“Ik voel geen drang om nu als festivalorganisator op de barricade te gaan staan”

Social Streams

Naast die eigen events, stond Team DAMP natuurlijk ook elders geboekt. “We hadden een mooie zomeragenda, met onder meer Tomorrowland en Afro Latino Festival, en er waren zelfs gesprekken in het buitenland”, zegt Hannes De Waepenaere. “Die bookings worden nu allemaal geschrapt, maar we willen niet bij de pakken blijven zitten en contact blijven houden met onze community. Daarom hosten we nu al drie weken op rij een ‘Social Stream’, om zo de social distance te doorbreken. We zien weliswaar het belang in van physical distancing, maar tegelijk vinden we het heel belangrijk om bijeen komen”, legt hij uit. “Daarom zenden we een liveset uit op Facebook en andere platformen. Het bijzondere daarbij is dat de kijkers niet alleen kunnen reageren in de chatbox, maar zichzelf ook kunnen filmen met hun webcam, en zo mee verschijnen in de stream. Zo zie je hele leuke dingen passeren, zoals danseressen met typische dancehall moves of muzikanten die mee jammen in hun homestudio.”

Normaal delen Hannes en Wannes het podium als dj en mc, maar nu doen ze hun ding elk apart vanuit hun kot.
Normaal delen Hannes en Wannes het podium als dj en mc, maar nu doen ze hun ding elk apart vanuit hun kot.© GF

Andere benadering

Ook wel een marketingstunt, toch? “Dat komt voor ons op de tweede plaats. Om het met de woorden van Chronixx te zeggen: ‘We do it for the love, we don’t do it for the likes’“, lacht Wannes. “Maar we zullen niet ontkennen dat we de cijfers bekijken. Da’s net zoals optreden voor een volle zaal of festivalweide. Het doet ons dus zeker deugd te zien dat er 200 mensen tegelijk zitten te kijken en dat de uitzendingen achteraf nog druk gedeeld worden. Ook buiten de geografische en leeftijdsgroepen die we anders op party’s bereiken, trouwens. In die zin zijn er dus zeker voordelen verbonden aan deze manier van draaien, al missen we natuurlijk wel de vibe en de live-interactie van het publiek, dat nu achter hun toetsenborden zit. Maar dat daagt ons dan weer uit om de sets op een andere manier te benaderen en onszelf dus wat heruit te vinden. Dit wordt volgens ons dus zeker een blijver, zelfs tot na de lockdown.”

Zondagavond

Waarom op zondagavond, wat toch geen moment is om uit te gaan? “Klopt, maar dit is dan ook geen echte party. Op zondagavond zit iedereen traditioneel in zijn kot, wat dus juist ideaal is hiervoor. We streamen van 20.30 tot 21.30 uur. Achteraf kun je je dus alsnog mentaal voorbereiden op de nieuwe werkweek en ‘s anderendaags kun je zonder kater aan de slag. Wij moeten dan wel uitgesteld kijken naar ‘Blind Getrouwd’, maar dat nemen we er graag bij”, klinkt het nog.

Volg de vierde ‘Social Stream’ van Team DAMP vanavond om 20.30 uur op hun Facebookpagina: https://www.facebook.com/team.damp.

(WV)