Brugse online radiozender Villa Bota zendt binnenkort op FM uit

© MVN
Redactie KW

Zaterdag 17 februari wordt een heuglijke dag voor Villa Bota, het Brugse medialab voor jongeren. Die avond gaan de 79 radiomakers om 19 uur van start met hun FM-werking op de frequenties 106.4 (Brugge) en 107.9 (Torhout).

Op 30 april 2010 viel Villa Bota voor het eerst live te beluisteren. Een kleine acht jaar geleden telde de werking van de Brugse onlineradio een 25-tal vrijwilligers en tien radioshows. “Vandaag is de werking uitgebouwd tot een stabiele kern van 70 radiomakers die samen wekelijks of tweewekelijks goed zijn voor 33 radioshows en alles bij elkaar 38 uur radio”, zegt Franky Demon (CD&V), voorzitter van Het Entrepot en dochterorganisatieVilla Bota.

Frequentieplan

Van in de begindagen koesterden sommigen de droom om met Villa Bota een eigen FM-frequentie te hebben. “Met een nieuw frequentieplan in het verschiet hebben we een dossier ingediend“, zegt Pieter Devriese, radiocoördinator van Villa Bota. Dit dossier werd door minister van Media Sven Gatz (Open VLD) goedgekeurd. Resultaat: Villa Bota kreeg het frequentiepakket voor Brugge (106.4 FM) en Torhout (107.9 FM) toegewezen.

Ook in de toekomst houden we vast aan onze Brugse verankering

Sinds begin januari mag Villa Bota op beide frequenties uitzenden. “Na een testperiode, die momenteel aan gang is, gaan we over bijna drie weken officieel van start”, aldus Devriese. “Op het grondgebied van Brugge en Torhout – telkens binnen een straal van minstens vijf kilometer – en het gebied ertussen – met onder meer Loppem en Zedelgem – zullen we vanaf dan te beluisteren vallen. Op die manier kunnen we een publiek van zo’n 150.000 mensen bereiken. Ondanks de aanvragen van radiomakers van over heel de wereld om hun show op Villa Bota te mogen uitzenden, gaan we hier niet op in. Ook in de toekomst houden we vast aan onze Brugse verankering.”

Best of Bruges-awards

Villa Bota goes FM en komt binnen langs de grote poort, want op zaterdag 17 februari zenden ze live uit vanuit Theaterzaal De Biekorf, gelegen in het hart van Brugge. “Die avond worden de Best of Bruges-awards uitgereikt”, schetst Wannes Fremaut, vandaag inhoudelijk verantwoordelijke van Het Entrepot, maar destijds de eerste radiocoördinator van Villa Bota. “Om 19 uur brengen we een pre-show met uitgebreide aandacht voor het FM-verhaal en een vooruitblik op de awardshow. Een uur later gaan we live de ether in met de uitreiking van die awards.”

Nieuwe programma’s

De komst van FM gaat gepaard met de lancering van enkele nieuwe porgramma’s, waaronder BLVRD Radio, een radioshow over jongerencultuur in Brugge. “Jongeren die betrokken zijn bij het gelijknamige nieuwe tweemaandelijkse magazine vertellen je vanaf 21 februari elke woensdagavond wat hot is in onze stad en wat not“, duidt Fremaut.

De uren van de Villa Bota-medewerkers worden aangevuld met non-stopradio. De gemiddelde leeftijd van de Villa Bota-radiomaker ligt rond de dertig jaar. Amper iets meer dan tien procent van hen is van het vrouwelijk geslacht. Mede daarom staat Villa Bota open voor nieuw jong volk dat radio wil maken. “Voor mogelijke nieuwe medewerkers organiseren we in de nabije toekomst initiaties”, kondigt Devriese aan. Interesse? Stuur dan een mail naar pieter@villabota.be.

(SVV)