Brugse musea verplichten mondmaskers voor personeel en bezoekers

Het Belfort blijft dicht voor de bezoekers. (foto Davy Coghe)
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

In Brugge zullen de musea vanaf maandag gefaseerd opengaan. “Vier musea, zoals het Belfort, blijven dicht omdat we de social distancing daar niet kunnen garanderen”, zegt cultuurschepen Nico Blontrock.

In Brugge zijn ze verheugd dat de musea weer mogen openen. “Het is geen geheim dat de culturele sector de grootste patatten vangt”, zegt cultuurschepen Nico Blontrock. In Brugge ligt dan ook al een heel gedetailleerd plan klaar om de musea te heropenen. “Vier musea zullen we momenteel niet heropenen: de Halletoren, de Sint-Janshuismolen, het Archeologiemuseum en de apotheek in het Oud Sint-Jan. Die ruimtes zijn gewoon te klein om voldoende afstand tussen de mensen te organiseren.”

In de andere musea zal de regel gelden: 15 vierkante meter per bezoeker. Die zullen gefaseerd opengaan, met op maandag 18 mei de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Op dinsdag 19 mei openen het Arentshuis, het Groeningemuseum, het Gruuthusemuseum en de centrale Museumshop in het Arentshof. Op 2 juni volgt het Sint-Janshospitaal, en op dinsdag 9 juni het Volkskundemuseum, het stadhuis, ‘t Brugse Vrije, het Gezellehuis en Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie.

De Vriendenzaal van het Groeningemuseum en de herberg van het Volkskundemuseum zullen gesloten blijven zolang de horeca niet mag heropenen.

Vooraf inschrijven

Iedereen – zowel personeel als bezoekers – worden verplicht een mondmasker te dragen. “Wie het thuis vergat, zal er in het museum een kunnen kopen. Alle betalingen zullen met de kaart moeten gebeuren. Cash geld wordt niet aanvaard.”

“Het aantal bezoekers zal gelimiteerd worden volgens tijdblokken. Daarom werken we bij voorkeur met voorinschrijving, zowel online als telefonisch. Elke bezoeker kan zich op voorhand registreren in een online tool (of telefoon) en aangeven in welk tijdsblok hij/zij op bezoek wil komen. Bezoekers kunnen ook ter plaatse een kaartje kopen, maar lopen dan het risico dat het al volzet is.” Groepsbezoeken zijn momenteel niet mogelijk, huisgenoten met inwonende kinderen zijn wel welkom.

“De bezoekers zullen een parcours moeten volgen, zodat ze elkaar niet kunnen kruisen. Alle touchscreens én audio guides worden weggenomen, zodat er niets aangeraakt hoeft te worden. Met het schoonmaakpersoneel zal ook afgesproken worden om regelmatig alles te reinigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier