Brugse Kunstkring Iris toont zich in de Garemijnzaal aan de wereld

Macha Welvaert © Davy Coghe
Redactie KW

In de Brugse Garemijnzaal kan je nog tot woensdag 2 januari kennis maken met creaties van 16 Brugse kunstenaars. De gunstige locatie en de volkstoeloop zorgen voor een ruime belangstelling, ook van buitenlandse bezoekers.

Rond eindejaar organiseert Kunstkring Iris elk jaar zijn groepstentoonstelling in de Garemijnzaal van het Belfort. Dit keer krijgen 16 exposanten de ruimte om een overzicht te geven van wat ze in hun mars hebben.

Lat ligt hoog

Bestuurslid Arthur Ameel vertelt honderduit over de vereniging, waar de lat behoorlijk hoog blijkt te liggen. “Wie lid wil worden, dient minstens drie kunstwerken voor te stellen”, vertelt Arthur.

“Eén zwaluw maakt de lente niet. Dat geldt ook voor de creativiteit van kunstenaars. Het vergt meerdere werken om zicht te krijgen op de beeldtaal en de originaliteit van de kunstenaar.

Zuiderse verhalen

Kunstkring Iris mag dan wel een Brugs gezelschap zijn, dat neemt niet weg dat zij hun venster op de wereld wijd open houden. Zo kan je in de Garemijnzaal werk bewonderen van Susanna Ghazaryan, een Armeense kunstenares die sinds vele jaren in Brugge woont en werkt.

Anderzijds is er Macha Welvaert, in wiens werken je verdwaalt in woestijnen. Haar bouwwerken roepen een duizend-en-een-nacht sfeer op. “Mijn vader was een Bruggeling, maar mijn moeder was van Frans-Spaanse afkomst. Zij was geboren in Algerije. Ik erfde niet alleen haar creativiteit. Tot op vandaag kleuren de zuiderse verhalen van haar familie ook mijn kunst”, vertelt Macha.

Schilderijen met zand

“Mijn werken, die op het eerste zicht gewoon met acrylverf lijken gemaakt, krijgen een driedimensionale diepte. Onder meer door het gebruik van zand”, verduidelijkt de kunstenares. “Voor één van mijn eerste werken gebruikte ik materiaal dat voor het grijpen lag: de gravel van het tennisveld waarop ik speelde.”

“Dat werd de opstap naar de kleurenrijkdom van dit oerelement. Sindsdien brengen vrienden en kennissen die op reis gaan zand mee van over de hele wereld. In mijn creaties werk ik met zand uit Tunesië, Costa Rica, Sri Lanka…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier