Brugse antiekhandelaars starten veilinghuis in Wingene

Lieven en Paul Desmet kunnen hun droom realiseren. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Brugse antiekhandelaar Pol Desmet start samen met zijn echtgenote Hilde en hun zoon Lieven, die op termijn het roer overneemt, met een modern uitgerust veilinghuis bij hun toonzaal in Wingene. “De eerste veiling heeft plaats op 10 september. Ik droom hier eigenlijk al jaren van en het is heel mooi om dit nu met onze zoon Lieven te realiseren.”

Bruggeling Pol Desmet is al ruim twintig jaar actief als handelaar in antiek en brocante. Hij heeft dus al een en ander gezien in de sector én staat nu klaar voor een nieuwe stap in zijn loopbaan.

“De voor ons toch behoorlijk rustige coronaperiode heeft ons de tijd gegeven om eens goed na te denken over wat we nog willen realiseren. En ik droom er al zo’n 10 à 15 jaar van om een eigen veilingzaal op te richten. Daar kwam altijd wel iets tussen”, vertelt Pol.

“Ik vond dat het moment nu echt gekomen was. Ik ben er nu 55 en als ik met iets nieuws wou beginnen, moest ik niet lang meer wachten. Wat ook meespeelt is dat onze zoon Lieven ook al enkele jaren meedraait in de zaak én helemaal mee is met de nieuwste technieken die we willen toepassen in het veilinghuis. Dan heb ik het uiteraard ook over het online bieden.”

Alles opgeruimd

De nieuwe veilingzaal wordt ondergebracht in het ruime complex in Wingene, langs de Beernemsteenweg, dat door de familie nu al enige jaren gebruikt wordt als kantoor-, opslag- en toonzaalruimte.

“We hebben eerst alles opgeruimd en dan ook echt wel grondig verbouwd want we wilden een veilingzaal voorzien van alle comfort en de mogelijkheden om op een hedendaagse manier te werken. Zo staan er beeldschermen opgesteld, is er versterkte wifi en beschikken we over een ruime parking”, verduidelijkt Pol.

“We willen een combinatie van betere brocante en mooi antiek aanbieden. Het voordeel van een veilingzaal is dat je veel gestructureerder en meer gericht kunt werken.”

Maatschappelijk assistent

Ook zoon Lieven stapt dus mee in de zaak. Meer nog. Het is zelfs de bedoeling dat hij op termijn het roer volledig in handen neemt. De naam van de veilingzaal is dan ook ‘Flanders Auctions by Lieven Desmet’.

“Je moet weten dat ik aanvankelijk een heel andere richting zou uitgaan”, zegt Lieven. “Ik ben namelijk afgestudeerd als maatschappelijk assistent. En ik heb ook een tijdje in die sector gewerkt maar dat bleek toch al vlug niet echt iets voor mij.”

Lieven heeft dan ook nog een avondopleiding gevolgd tot horlogemaker en hersteller. “Intussen ben ik dan toch mee in de zaak gekomen maar als bijberoep ben ik wel nog actief als horlogemaker. Die kennis en kunde komen ook wel van pas in de antiek- en brocantezaak. Het komt regelmatig voor dat we mooie uurwerken veilen.”

Kijkdagen van 3 tot en met 7 september

“Voor ons is het een hele mooie zaak om dit nieuwe project samen met zoon Lieven te kunnen realiseren. Onze andere zoon Steven is trouwens actief in de evenementensector dus die heeft het nu wel even moeilijk, in deze harde coronatijden”, vult Pol aan.

Pol en meewerkende familieleden zijn alvast goed voorbereid om er op 10 september goed in te vliegen met de eerste veiling waarop 400 loten geveild zullen worden. “Dat is toch een hele organisatie: er wordt geboden in de zaal zelf, maar er zijn ook schriftelijke biedingen en tijdens de veiling wordt er ook nog eens online en telefonisch geboden. Dus we moeten allerlei kanalen tegelijkertijd in de gaten houden“, legt Pol uit.

“Natuurlijk kunnen we dat niet allemaal alleen. Tijdens een veiling zullen tot tien mensen tegelijk bezig zijn om alles in goede banen te leiden. Voorafgaand aan de eerste veiling organiseren we overigens kijkdagen, van 3 tot en met 7 september.”

Info: www.flandersauctions.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier