Brugse acteur Sam Louwyck is alomtegenwoordig en ‘hotter’ dan ooit

Redactie KW

Hij danst, hij zingt en hij acteert er tegenwoordig ook heviger dan ooit tevoren op los: Sam Louwyck, geboren in Brugge en momenteel stilletjes dromend van een Gouden Palm in Cannes, is kortom ‘niet slecht bezig’.

Cinefielen kunnen Sam Louwyck al lang kennen van zijn rol in ‘Any Way The Wind Blows’, de debuutprent van dEUS-frontman Tom Barman, en liefhebbers van de alternatieve muziekscene zagen hem misschien al aan het werk als zanger van Falling Man. En kwestie van nog een andere niche aan te snijden: wie houdt van hedendaagse dans zag Louwyck misschien al eens bokkensprongen maken overheen de bühne bij Les Ballets C de la B.

Maar het grote publiek leerde de geboren Bruggeling recent pas kennen, in de rol van de niet altijd even professioneel handelende crimineel annex gijzelnemer uit Eigen Kweek, aan de zijde van Stefaan Degandt.

Via Duitse naar Italiaanse film

Dat Louwyck al die tijd behoorlijk onder de radar van de mainstream bleef, betekent niet dat hij maar wat aanmodderde. Zo acteerde hij enige tijd geleden al in Duitse film, waar hij een Duitser in Umbrië moest spelen, en waarvoor hij zowel het Duits als het Italiaans onder de knie moest krijgen. Cineaste Alice Rohrwacher zag de film en zag in hem de geknipte acteur voor een rol in haar nieuwste creatie, ‘Le meraviglie’. En zie, de twee vonden elkaar, en geen tijd later stond de bescheiden West-Vlaming het beste van zichzelf te geven, oog in oog met cinemaster Monica Belluci. De film maakt momenteel kans op een Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, waar Louwyck ook aanwezig is.

In deze zelfde week duikt hij ook op in een videoclip bij ‘Kindness of a man’, de debuutsingle van het Belgische Radiovision. En daarin is nog wel meer West-Vlaams acteertalent te zien, want ook Wim Willaert – ook al bij het grote publiek bekend dankzij ‘Eigen Kweek’ – speelt er eveneens een prominente rol in. Daarmee is die laatste trouwens niet aan zijn proefstuk toe, want vorig jaar zagen we hem al als gescheiden vader in de clip bij ‘Leave a light on’ van Marble Sounds.

(FJA)

De clip van Radiovision, met onder andere Wim Willaert en Sam Louwyck:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier