Brugs Kathedraalfestival presenteert zomerconcerten voor gelimiteerd publiek

© SVV
Redactie KW

Door covid-19 zag het er lange tijd naar uit dat er de komende maanden geen orgelrecitals zouden plaatsvinden in de Sint-Salvatorskathedraal, maar het jaarlijkse zomerfestival vindt dan toch plaats, in afgeslankte versie.

Van Brugse tradities gesproken. Deze zomer vindt de 67ste editie van het Kathedraalfestival plaats, weliswaar in een ‘lightversie’. Sinds 1991 is Ignace Michiels titularis-organist van de Sint-Salvatorskathedraal. Daarnaast is hij ook organisator van festival.

Op dinsdag 21 juli bijt hij de spits af. Die avond vult hij een orgelrecital met werk van Bach en Mendelssohn. Daarnaast brengt hij een integrale van de tweede symfonie van Louis Vierne, die precies 150 jaar geleden het licht zag in het Franse Poitiers. Tieltenaar Tom Hoornaert gaat op dinsdag 28 juli een programma vertolken met werk van onder meer Buxtehude, Bach, Reger en Karg-Elert.

Uit Nederland en Duitsland

Organist Hans Leenders uit Maastricht speelt vervolgens op dinsdag 4 augustus werk van Sweelinck, Walther, Bach en Rheinberger. Op dinsdag 11 augustus is de Valenciaanse kathedraalorganist Pablo Márquez Caraballo te gast. Hij speelt werk van Cabanilles, Bach, Vierne en een eigen compositie.

Op vrijdag 4 september storten Ignace Michiels en de Duitse organist Joachim Assmann zich op vierhandig en -voetig orgelspel. Assmann is decanaatskantor en organist in Koblenz. “We hebben al een transcriptie van de Notenkrakersuite van Tsjaikovsky klaar”, aldus Michiels.

Op vrijdag 11 september ten slotte is de Vlaamse organist Nico Declerck van de partij. Declerck is vooral bekend als de stichter van Organroxx, een digitale orgelradio die in heel de wereld grote bekendheid verwierf.

100 personen per concert

Alle zomerconcerten vangen om 20.30 uur aan. Tickets voor elke avond kosten 9 euro, behalve voor het duorecital op vrijdag 4 september. Dan bedraagt de toegangsprijs 10 euro.

De Sint-Salvatorskathedraal is een godshuis met behoorlijk wat capaciteit, maar voor het Kathedraalfestival dienen de regels van de social distance natuurlijk geëerbiedigd te worden. “Het voorlopige aantal en onze bescheiden doelstelling is 100 personen per concert”, zegt Michiels. “Maar de kans bestaat dat er vanaf woensdag 1 juli misschien een verdere versoepeling zal komen. We moeten ons wel houden aan de anderhalvemeterafstand tussen elke stoel. Mensen zullen ook via één ingang moeten binnenkomen en via een andere weg naar buiten dienen te gaan. Binnenkort maken we een zorgvuldig stoelenplan. We hebben in elk geval geluk dat de ruimte in het schip van de kathedraal voldoende ruim is.”

(svv)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier