Bruggeling Jasper Rigole wekt andermans herinneringen opnieuw tot leven

© SVV
Redactie KW

Dit weekend kun je op PLATFORM, het modulair paviljoen aan de kerk van de Brugse deelgemeente Sint-Michiels, naar het project ‘Andermans herinneringen’ van deze 40-jarige Bruggeling gaan kijken.

PLATFORM vindt plaats in het kader van de Pre-Triënnale Brugge 2020. Wekelijks vult een andere kunstenaar of groep artistiekelingen de tijdelijke, uit hout geassembleerde, tentoonstellingsplek in, die ontworpen werd door studenten Toegepaste Architectuur van de Hogeschool West-Vlaanderen.

Momenteel is er werk te zien van Jasper Rigole. Deze Bruggeling is doctor in de audiovisuele kunsten en woont al geruime tijd in Gent. Daar werkt hij in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, kortweg KASK. Rigole maakt films, mediakunst en installaties. In zijn werk staat hij stil bij concepten als het archief en de herinnering en onderzoekt hij hoe die bijdragen aan de constructie van onze identiteit.

Gesprekken

Die herinneringen zijn nadrukkelijk aanwezig bij zijn project voor PLATFORM. “Ik heb bij bewoners in de brede buurt een oproep gelanceerd om mij oude 8- en 16mm-filmrolletjes te bezorgen en hiermee ben ik aan de slag gegaan“, legt Rigole uit. “Ik heb de bijbehorende beelden, die de periode van de jaren ’50 tot de jaren ’80 bestrijken gedigitaliseerd. De meeste makers van die beelden legden doorgaans vakantietaferelen vast. Je ziet dan ook heel wat blije gezichten. In een enkele filmrol zie je ook een kleermaker aan het werk, terwijl een peuter in een andere kamer met een schaar in weer is. Als dat maar goed afgelopen is.”

Wat volgens Rigole opvalt, is dat er enkele decennia geleden heel wat minder gefilmd werd dan vandaag. “Die filmrolletjes kostten toen immers behoorlijk wat geld. Mensen konden dus hun camera niet ad random laten draaien en kozen voor een spaarzame aanpak”, motiveert Rigole, die de mensen die hem materiaal toespeelden ook uitnodigt naar PLATFORM. “Sommigen – vaak van de tweede generatie – staan versteld bij wat ze zien, omdat ze die beelden zelf nog nooit eerder of ondertussen héél lang geleden te zien kregen.”

De verzamelde beelden en klankopnames gaan alvast in Rigoles archief, misschien krijgt zijn artistieke ambacht voor PLATFORM zo een vervolg.

(SVV)

PLATFORM #5 kun je nog bezoeken op zaterdag 15 en zondag 16 augustus, telkens van 14 tot 18 uur, in de Rijselstraat 98 in Sint-Michiels. Gratis toegang.

Websites: www.triennalebrugge.be en www.jasperrigole.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier