De Astrid Lindgren Memorial Award, wereldwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur, werd opgericht in 2002 ter ere van Astrid Lindgren, de Zweedse schrijfster van "Pippi Langkous" en "Michiel van de Hazelhoeve". Zij overleed dat jaar.

Het was de zestiende keer dat Moeyaert genomineerd was. Uiteindelijk won hij hem dus dit jaar. De jury koos Moeyaert uit een lijst genomineerden uit meer dan 60 landen. Organisaties die kinder- en jeugdliteratuur promoten, kunnen één of meerdere auteurs, illustratoren, verhalenvertellers of leesbevorderaars nomineren. In Vlaanderen zorgt de Vlaamse afdeling van de International Board on Books for Young People (IBBY) elk jaar voor de nominaties.

Volgens de internationale jury zit "Moeyaerts muzikale taal vol onderdrukte emotie en onuitgesproken wensen". "Hij weet moeilijke relaties te beschrijven met een filmische urgentie. Moeyaerts verfrissende werk onderlijnt dat kinder- en jeugdboeken een waardige plek verdienen in de wereldliteratuur", aldus de jury.

"Dat Moeyaert de prijs nu effectief ontvangt, is een enorme opsteker voor de internationale uitstraling van de Vlaamse literatuur", benadrukt het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Bart Moeyaert was amper 19 jaar toen zijn debuut uitkwam in 1983. Zijn werk wordt in het Nederlands uitgegeven door Querido en is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Moeyaert kreeg al zowat elke Nederlandstalige en internationale prijs voor jeugdliteratuur.

Theater en televisie

Naast boeken schrijft Moeyaert ook voor theater en televisie en vertaalde hij een aantal romans. "Op mijn negende begon ik de boeken van Astrid Lindgren te lezen", reageert Moeyaert in een persbericht van Iedereen Leest. "De wereld van Astrid Lindgren werd mijn wereld, het voelde zelfs als mijn familie. Later besefte ik dat haar wereld om inclusie draaide. Dat voelde als een troost. In mijn eigen grote familie was ik als jongste een beetje een buitenbeentje. Natuurlijk had dat een invloed op mijn werk. Ik wil de grenzen van jeugdliteratuur verleggen."

De Belgische auteur en illustrator Kitty Crowther won de prijs in 2010. Andere winnaars waren onder meer Shaun Tan, Wolf Erlbruch en Philip Pullman. Vorig jaar won de Amerikaanse schrijfster Jacqueline Woodson.

(BELGA)

The Flemish author Bart Moeyaert is the laureate of Astrid Lindgren Memorial Award 2019. Congratulations! Read more on www.alma.se/en/Laureates/2019/

Geplaatst door Astrid Lindgren Memorial Award op Dinsdag 2 april 2019
De Astrid Lindgren Memorial Award, wereldwijd de belangrijkste prijs voor jeugdliteratuur, werd opgericht in 2002 ter ere van Astrid Lindgren, de Zweedse schrijfster van "Pippi Langkous" en "Michiel van de Hazelhoeve". Zij overleed dat jaar.Het was de zestiende keer dat Moeyaert genomineerd was. Uiteindelijk won hij hem dus dit jaar. De jury koos Moeyaert uit een lijst genomineerden uit meer dan 60 landen. Organisaties die kinder- en jeugdliteratuur promoten, kunnen één of meerdere auteurs, illustratoren, verhalenvertellers of leesbevorderaars nomineren. In Vlaanderen zorgt de Vlaamse afdeling van de International Board on Books for Young People (IBBY) elk jaar voor de nominaties.Volgens de internationale jury zit "Moeyaerts muzikale taal vol onderdrukte emotie en onuitgesproken wensen". "Hij weet moeilijke relaties te beschrijven met een filmische urgentie. Moeyaerts verfrissende werk onderlijnt dat kinder- en jeugdboeken een waardige plek verdienen in de wereldliteratuur", aldus de jury."Dat Moeyaert de prijs nu effectief ontvangt, is een enorme opsteker voor de internationale uitstraling van de Vlaamse literatuur", benadrukt het Vlaams Fonds voor de Letteren.Bart Moeyaert was amper 19 jaar toen zijn debuut uitkwam in 1983. Zijn werk wordt in het Nederlands uitgegeven door Querido en is ondertussen vertaald in meer dan twintig talen. Moeyaert kreeg al zowat elke Nederlandstalige en internationale prijs voor jeugdliteratuur.Naast boeken schrijft Moeyaert ook voor theater en televisie en vertaalde hij een aantal romans. "Op mijn negende begon ik de boeken van Astrid Lindgren te lezen", reageert Moeyaert in een persbericht van Iedereen Leest. "De wereld van Astrid Lindgren werd mijn wereld, het voelde zelfs als mijn familie. Later besefte ik dat haar wereld om inclusie draaide. Dat voelde als een troost. In mijn eigen grote familie was ik als jongste een beetje een buitenbeentje. Natuurlijk had dat een invloed op mijn werk. Ik wil de grenzen van jeugdliteratuur verleggen."De Belgische auteur en illustrator Kitty Crowther won de prijs in 2010. Andere winnaars waren onder meer Shaun Tan, Wolf Erlbruch en Philip Pullman. Vorig jaar won de Amerikaanse schrijfster Jacqueline Woodson.(BELGA)