Brugge wijdt als eerste expo aan Simon Stevin, de man die de wereld veranderde

© gf
Stefan Vankerkhoven

Brugge ‘pakt’ de drie Nederlandse steden Delft, Leiden en Den Haag in snelheid! Want de West-laamse provinciehoofdstad is de eerste om een herdenkingsexpo aan te kondigen rond Simon Stevin, naar aanleiding van de 400ste verjaardag van het overlijden van deze beroemde wetenschapper.

Simon Stevin werd in 1548 geboren in Brugge, vluchtte als calvinist ten tijde van de godsdienstoorlogen naar de Noordelijke Nederlanden, was actief in Delft, stierf in Leiden of Den Haag in 1620. “Hij was een van de grootste wetenschappers van zijn tijd, de homo universalis van de Lage Landen, actief in de wiskunde, navigatie, krijgswetenschap, waterbouwkunde, stedenbouw, fysica, economie, muziektheorie, taalkunde en astrologie”, zeggen de Brugse cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) en toerismeschepen Philip Pierins (SP.A) in koor.

Standbeeld

In 1846 kreeg Simon Stevin in zijn geboortestad een standbeeld en een plein, al gebeurde dit niet zonder slag of stoot. De katholieke partij kantte zich tegen dit eerbetoon aan een “landverrader en calvinist”, die ten dienste stond van Maurits, prins van Oranje. De liberale partij aanzag hem eerder als een vrijheidsstrijder en groot wetenschapper. 400 jaar later gunt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) zijn illustere stadsgenoot met plezier een huldebetoon.

Brugse Musea, Openbare Bibliotheek, Toerisme Brugge en Stadsarchief werken samen met UGent aan een educatieve tentoonstelling, die zal plaatsvinden van 28 augustus tot 29 november 2020 in het stadsarchief van Brugge. Uitgeweken Brugeling, professor Guido vanden Berghe, zal een nieuw boek over Simon Stevin voorstellen en fungeert als curator van de expo.

Voor het eerst zullen de 13 originele werken van Simon Stevin in een tentoonstelling te zien zijn. Hij is onder meer de uitvinder van de zeilwagen en lanceerde het woord ‘wiskunde’, maar voerde ook het tiendelig stelsel in ons muntstelsel in. Hij veranderde de wereld op vele vlakken. De Amerikanen hebben hun dollars en ‘dimes’ te danken aan onze Brugse wetenschapper. Wist je dat Simon Stevin indertijd al pleitte voor één gemenschappelijke Europese munt?”, aldus professor Guido vanden Berghe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier