De Uitwijkbar van Brugge Plus, de evenementenorganisatie van de stad Brugge, gaat telkens om 13u.30 open en sluit om half zeven 's avonds. Bij de start volgt een goed gevulde middag met workshops, een theatervoorstelling, livemuziek en een gezellig lenteterras. "In elke wijk verloopt het programma volgens hetzelfde stramien", zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

De namiddagen nemen een aanvang met 'De Toren van...'. De drie torens van Brugge zijn tot ver buiten Die Scone te zien, maar kan er nog een vierde bij? Tijdens 'De Toren van...' krijgen buurtbewoners en bezoekers de kans om samen een nieuwe toren te bouwen. Elke wijk wordt ook uitgedaagd een hogere toren te bouwen. Vanaf 14 uur biedt de meitournee van Uitwijken een theatervoorstelling. In Zeebrugge en Zwankendamme kun je je laten verrassen en ontroeren door Theatergroep Fien met haar voorstelling 'Hoeveel zou de wereld wegen?'. In Sint-Pieters en Sint-Kruis brengt theatermaker Simon D'Huyvetter samen met zijn Blauwhuis de voorstelling 'Stapman', een grappig, ontroerend en geheimzinnig verhaal over een jongen en de wonderlijke wereld waarin hij opgroeit.

In Assebroek en Sint-Michiels kom je tijdens de voorstelling 'Er was weer. Roodkapje' van TG THINK! te weten wat er met roodkapje gebeurde nadat grootmoeder uit de buik van de wolf gered is. In Sint-Andries en Christus-Koning komen Compagnie Brulschap en De Bovenkamer hun voorstelling 'Grieg in 't groen' spelen. Een toevallige ontmoeting tussen twee meisjes leidt tot een fantastisch gesprek. Vanaf 15 uur moedigt Brugge Plus het publiek aan om de handen uit de mouwen te steken tijdens de nieuwe workshop 'M.R.O. (Ministerie van Ruimtelijke Ordening)'. Aan de hand van een plattegrond helpen deelnemers bouwen aan een nieuwe speelstad. "Op die manier lossen jong en oud samen een speelse puzzel op", aldus De fauw.

Een uur later is het tijd voor vers gemaakte wafels, die ook nog eens gratis zijn. Omstreeks 16u.30 volgt de uitsmijter: een muziekoptreden. In Zeebrugge en Zwankendamme brengt het viertal Lena een mengeling van americana, bluegrass en old-time. Het driekoppige Helder, het project van Gentenaar Helder Deploige, komt naar Sint-Pieters, Sint-Kruis, Assebroek en Sint-Michiels. In Sint-Andries en Christus-Koning brengen de drie meisjes van Cozin een set vol hun melancholische dreampop. Alle activiteiten tijdens Uitwijken zijn gratis. De dranken worden verkocht aan democratische prijzen.

(SVV)