Na jaren te hebben gebrouwen in een kleine installatie van 20 liter kwam er steeds meer vraag waar er bier gekocht kon worden. Toen kwam de vader van de brouwer met een hele boel foto's uit de kast van het vroegere café Hulstlo, van zijn grootmoeder Liske Hoste. "Ik woon nu in dit huis en zag dat er eigenlijk wel een mooie historie aan verbonden wa...

Na jaren te hebben gebrouwen in een kleine installatie van 20 liter kwam er steeds meer vraag waar er bier gekocht kon worden. Toen kwam de vader van de brouwer met een hele boel foto's uit de kast van het vroegere café Hulstlo, van zijn grootmoeder Liske Hoste. "Ik woon nu in dit huis en zag dat er eigenlijk wel een mooie historie aan verbonden was en dacht: waarom geen bier maken als een soort ode aan mijn oma en die mooie tijd", vertelt Ward Vanderschuere. "Al geruime tijd ken ik Andy Dewilde van Préaris. Hij porde mij dan ook aan om eens een eigen bier op de markt te brengen. Dus nam ik mijn receptenboek en moest een bier uitkiezen. Dat was niet zo evident, want welk bier neem je nu als eerste commercieel bier?" Uiteindelijk is de keuze gevallen op een witbier. Niet evident maar toch een zeer lekker bier dat een beetje in de vergetelheid geraakt is. Het basisrecept is een tarwebier met schil van bio appelsien uit de biowinkel waar Ward vrijwillig medewerker is. Er zit ook koriander in en - als minder voor de hand liggende keuze - roze peper. "Mijn doel is om toch minder alledaagse bieren op de markt te brengen. Misschien iets minder commercieel, maar met des te meer liefde voor het bier en het proces van het brouwen. Het bier maak ik bij Préaris in Oedelem waar we twee keer op een dag brouwen en zo ongeveer aan 400 liter bier komen." Het bier is ook niet gepasteuriseerd en hergist op fles, een levend bier dus. Brouwer Ward Vanderschuere is in bijberoep een brouwerij gestart en hij is gelukkig dat hij de installatie van Andy kan gebruiken. In de toekomst is hij van plan om bieren op maat te maken voor een trouwfeest, pensioen, restaurant... Kleine hoeveelheden met een eigen etiket als aandenken aan een mooie dag. (GST)