Bronzen beeldjes van kunstenares Mie Bogaerts vormen de ZieMie-toer

Mie Bogaerts bij haar beeldje 'de Leiepisser'. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De Heulse kunstenares Mie Bogaerts schonk eerder dit jaar twintig bronzen beeldjes aan Stad Kortrijk. Deze werden op twintig verschillende en unieke locaties in de binnenstad geplaatst. Samen vormen ze de ZieMie-toer, een zeven kilometer lange wandeling/fietstocht. Bij elk beeldje hoort een gedicht van Joris Denoo.

Mie Bogaerts studeerde aan de Normaalschool in Torhout en trok vijf jaar naar de Tekenacademie in Kortrijk waar ze een opleiding beeldhouwkunst volgde. Recent maakte Mie twintig bronzen beeldjes – de Ziemiebeeldjes – die ze integraal aan Stad Kortrijk schonk. De goudkleurige beeldjes zijn ongeveer twintig cm groot en werden doorheen de stad subtiel op verschillende locaties bevestigd.

Bij elk beeldje hoort een gedicht dat toepasselijk is voor die locatie. Hiervoor werkt Mie samen met dichter Joris Denoo. “Zie je mij, vertaald naar Ziemie, is een brouwsel dat al een tijdje in mijn hoofd bleef spoken. Blij dat ik met plezier de stad kon bekoren met mijn kleine wezentjes. Misschien springen ze toevallig in het oog, of moet je meer gericht gaan kijken of zoeken. Vinden is de trofee na het zoeken. De Ziemies vertellen elk een anekdote over een bepaald persoon, dorpsfiguur of plekje in Kortrijk“, vertelt Mie Bogaerts.

Het parcours van de zeven kilometer lange wandeling/fietstocht langs de beeldjes werd ingewijd aan de Leieboorden waar ‘De Leiepisser’ staat: een knipoog naar de bijnaam van de Kortrijkzanen, de ‘Leiepissers’. Bij elk typisch goudbronzen beeldje hoort bovendien een gedicht van Joris Denoo dat je via een QR-code kan beluisteren. Via de code naar de beeldbank kan je ook Joris zien die het gedicht voordraagt. Het plan van het parcours kan je vinden bij de Toeristische Dienst en Texture.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier