Broelkaai 6, de nieuwe vitrine van Buda Kortrijk

Heel wat prominenten zakten af naar de opening van Broelkaai 6 maandagavond. © JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het voormalige Broelmuseum is omgebouwd tot Broelkaai 6, de toegangspoort en vitrine voor activiteiten op en rond het Buda-eiland.

Broelkaai 6 krijgt een centraal publieksonthaal en een café met terrasruimte langs de Leieboorden en de binnentuin. Er is ruimte voor kleine presentaties van projecten en innovaties van mensen die aan de slag zijn in de Budatoren, Budafabriek en Budascoop. Op de eerste verdieping komt een grote ruimte voor coworking voor alle actoren. Op Buda is een grote community van makers actief. Met ruim 50 theater- en dansgezelschappen in residentie per jaar is het uitgegroeid tot de grootste werkplaats voor creatie, innovatie, film, dans en theater in Vlaanderen.

“Het wordt een plek waar veel mag, waar kansen gegeven worden” – Marnix Rummens

Buda vzw, Kunstencentrum Buda, Designregio Kortrijk, BuBox, Be-Part, Next Festival, Passerelle en Streekfonds West-Vlaanderen toonden dat met een Pecha Kucha, een concept met korte, creatieve presentaties. De naam stamt af van een Japans woord voor ‘prietpraat’. Het bestaat uit een diavoorstelling van twintig afbeeldingen in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden. Elke afbeelding wordt precies 20 seconden getoond.

“Dit gebouw is totaal veranderd. Het wordt nu echt een vitrine op het Buda-eiland en op de verlaagde Leieboorden. Het is een creatieve werkplaats geworden voor alle actoren:onderzoekers, kunstenaars, designers, ondernemers, studenten, cultuurwerkers en bevlogen Kortrijkzanen. Als je ziet wat hier alles op ons afkomt van creaties, design en burgerinitiatieven om te delen kan Kortrijk enkel maar dit eiland omarmen”, zegt Marnix Rummens als coördinator Buda vzw. “Het is nu aan ons om dit via een krachtige uitstraling te tonen aan het grote publiek.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier