Brochure ‘Kunst met een boodschap’ voorgesteld in V.C. De Fakkel

Enkele van de kunstenaars, wiens werk opgenomen werd in de brochure 'Kunst met een boodschap'. Centraal op de foto herken je Etienne Vercarre, voorzitter van het vrijzinnig centrum. © (foto MM)
Redactie KW

In V.C. De Fakkel werd een brochure voorgesteld die alle in het centrum en het aangrenzende domein Ryckewaertshoeve tentoongestelde kunstwerken bevat. “In de loop der jaren hebben wij deze site verrijkt met een mooie collectie kunstwerken. De tijd was rijp om ze op te lijsten”, zegt Etienne Vercarre, voorzitter van het vrijzinnig centrum.

“Ondanks de weinige eigen middelen, die ons vrijzinnig centrum bezit, hebben we ons als bestuur altijd tot doel gesteld het domein van het Ryckewaertshof, waar wij gehuisvest zijn, via kunst meer kleur en inhoud te geven”, zet Etienne Vercarre zijn verhaal in. “Dit was alleen mogelijk dankzij schenkingen of dankzij genereuze kunstenaars, die ons haalbare prijzen aanrekenden voor hun werken.”

Vercarre vond het daarom gepast om de betrokken kunstenaars te bedanken via de uitgave van een overzichtsbrochure, waarin hun werk en curriculum werd opgenomen. Het boekje kreeg de titel “Kunst met een boodschap” mee. De in de brochure belichte werken bieden tegelijk ook een kijk op de geschiedenis van het vrijzinnig centrum. Zo was het ‘Gedenkteken’ (1998) van de hand van Bredenaar Julien Mechele het eerste kunstwerk dat prijkte aan De Fakkel, toen nog ondergebracht in de voormalige bibliotheek Anseele in de Spuikomlaan.

Kurt Meesschaert

“Toen we verhuisden naar de Ryckewaertshoeve kreeg het werk een plekje langs de toegangsweg. Julien Mechele was een voorbeeld van wat men toen de arbeider-kunstenaar noemde. De werkman die zich fel interesseerde voor kunst en na zijn dagtaak richting kunstacademie trok om er zijn artistieke ambities vorm te geven”, herinnert Vercarre. In de hall naar de grote zaal hangt vandaag nog een opmerkelijk werk, ‘Dark Rooster Burning’ van Kurt Meesschaert. “Kurt was naast regisseur van toneelkring De Coulisse onder meer ook kunstschilder. Hij schonk het werk als dank omdat De Coulisse onze zaal mag gebruiken als repetitielokaal.” Kurt Meesschaert overleed in 2018 op 51-jarige leeftijd na een slepende ziekte.

Behalve aan het vrijzinnig centrum geschonken of door De Fakkel aangekochte werken vermeldt de brochure ook de kunstwerken in beheer van het gemeentebestuur. Voor het vrijzinnig centrum zijn intrek nam in de gerestaureerde Ryckewaertshoeve stond de site bekend als Anto Diezcentrum en huisvestte het een collectie werken van de gerenommeerde Bredense kunstenaar, naar wie het genoemd was. Die werken zijn vandaag nog altijd te bewonderen in de oude expositieruimte van de hoeve.

André Huygebaert

Naast een reeks schilderijen van Diez beheert het gemeentebestuur op de site vandaag ook werk van de Bredense kunstenaars André Huygebaert (een Land Art-project in de tuin), Fernand Jonckheere (het abstracte werk ‘Verbond’) en Norbert Rammant (het beeldhouwwerk ‘In ons is de stilte’). (Marc Mahieu)

De tentoonstelling met een overzicht van de werken en het curriculum van de betrokken kunstenaars kan nog bezocht op zondag 16 februari (14.30-16.30 uur). De werken zelf zijn uiteraard permanent aanwezig in het V.C. De Fakkel (Ryckewaertshoeve, Zwanestraat 11).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier