Breughelkermis Rekkem met jubileumstuk wagenspelen

Redactie KW

Het wordt zondag 15 juni even wennen voor de trouwe bezoekers van het jaarlijkse wagenspel als afsluiter van het officiële programma van de Breughelkermis. Het wordt geen volkse billenkletser zoals de traditie het wil, maar een terugblik op veertig jaar kermis en wagenspelen in Rekkem.

Het wagenspel Vrienden van het goede leven keert dus veertig jaar terug in de tijd en vroeg een toneelstuk op maat van Rekkem. Auteur van dienst is vreemd genoeg geen Rekkemnaar, maar journalist en toneelauteur Luc van Balberghe uit Bonheiden. Het Breughelcomité koos de voorbije jaren al voor werk van van Balberghe met Jonge Klare en De Koning van Teuttereweuttere.

“Vorig jaar stelde ik de vraag aan voorzitter Hubert Cottenie om een jubileumstuk te schrijven. Niet eenvoudig voor een niet-Rekkemnaar, maar ik ken de ploeg en diens talenten al enkele jaren. Inhoudelijk kreeg ik geen hulp, maar ik vroeg er ook niet om. Zelf ben ik veertig jaar journalist. Ik heb me gespecialiseerd in research, vaak zelfs in het buitenland. Je hoeft dus niet zelf bij de onderwerpen betrokken te zijn om erover te schrijven. Dat biedt trouwens voordelen, omdat een stuk anders te persoonlijk, emotioneel of zelfs te melig kan worden. Mijn uitgangspunt blijft echter steeds: alles wat controleerbaar is moet kloppen, wat niet kan worden gecontroleerd moet kunnen kloppen”, zo vertelt de auteur. Toen de sneuveltekst klaar was, werd hij eerst voorgelegd aan regisseur Piet Gheysen en acteur Jacques Dufourmont met 25 deelnames aan evenveel wagenspelen op de teller.

Flashbacks

Het wagenspel wordt ingedeeld in drie scènes. Eén na de kermis van 1973, een eerste vergadering in datzelfde jaar én een jubileumvoorstelling in 2014. Wie het vorige stuk van Luc van Balberghe zag, De Koning van Teuttereweuttere, weet dat de auteur best durft flirten met absurde toestanden. Naast het leven zoals het veertig jaar geleden was en een vooruitblik naar wat allemaal op ons zou kunnen afkomen, wordt de succesformule van Breughelkermis haarfijn uitgelegd in het wagenspel. De personages met onder meer een feministe, dorpsfilosoof en smokkelaar worden uitvergroot en leveren soms vreemde en hilarische taferelen op. Dan is er nog voorzitter Hubert Cottenie die in een klap veertig jaar jonger wordt. Spilfiguur van Breughelkermis, Pieter Breughel zelf, geeft zo zij zijn kijk op die eerste vergadering in 1973.

Het jubileumstuk Vrienden van het goede leven wordt gebracht op zondag 15 juni om 20 uur in de tuin van het Dorpshuis.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Leie van vrijdag 13 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier