Bredene furieus over organisatie Beaufort

Burgemeester Steve Vandenberghe eist een schadevergoeding van Beaufort. © EFO
Redactie KW

Bredene eist een schadevergoeding van Beaufort omdat ze haar afspraken over levering van kunstwerken niet nakomt. Druppel die de emmer deed overlopen was de plaatsing van een kunstwerk het houten stokken op het strand.

Op 21 juni startte Beaufort en volgens het contract, dat ons 27.000 euro belastingsgeld kostte, zouden er dan twee kunstwerken komen. Van het kunstwerk op de vijver van Grasduinen is nog altijd geen spoor en pas dinsdag werd een figuur gevormd die een hond moet voorstellen op het strand. Ik ben verbolgen omdat Beaufort de afspraken niet nakomt”, zegt burgemeester Steve Vandenberghe (SP.A).

“We stellen hen in gebreke en vragen een schadevergoeding, want een hele reeks artikelen uit het contract, bijvoorbeeld over communicatie naar ons en de bezoekers en praktische afspraken werden niet nageleefd.” Het zit Bredene hoog, want de verwachtingen over het kunstwerk van Chi Taik Ho uit Korea werden niet ingelost : op het hondenstrand werden taken geweven tot een figuur. “Het moet een hond voorstellen. De mensen letten er niet op, het zand zal het bedekken of de zee zal het wegspoelen. We hadden ook geen inspraak in de kunstwerken”, luidt het in Bredene.

Tweede kunstwerk

Bij Beaufort hoort men het in Keulen donderen: “Er is voor de kunstwerken nooit een stipte start- en einddatum afgesproken. Sommige worden tijdens Beaufort gemaakt, andere zelfs nadien. Van een tweede kunstwerk op Grasduinen hebben we geen weet. Het zijn de kunstenaars van A Dog Republic die alles uitwerken.” Maar ook daar speelt men de bal door. “Wij zijn betrokken bij 50 projecten in het kader van Beaufort maar krijgen van de gemeenten weinig medewerking. Werken in het Zwin werden stilgelegd en een tekening in De Haan werd verwijderd. Besturen geven ons soms zeer laat de toelating om iets te doen. Voor het kunstwerk op Grasduinen is er nog geen vergunning van de gemeente”, zegt Nico Dockx van het kunstenaarscollectief A Dog Republic.

Zeer boos

Schepen Eddy Gryson (SP.A) ontkent formeel: “Alle documenten werden afgeleverd. Ze vertellen niet de waarheid.” De zaak zit ook de steeds goedgemutste Gryson zo hoog dat hij eigenhandig de vlaggen van Beaufort in de gemeente halfstok hing. Beaufort, sowieso aan de laatste editie toe, moest de bekroning worden van het provinciaal cultuurbeleid dat straks overgeheveld wordt naar Vlaanderen. Gedeputeerde Myriam Vanlerberghe (SP.A): “Dit is niet OK en Bredene heeft wel degelijk een punt.” De gedeputeerde kreeg te horen ‘dat artiesten frivool omspringen met deadlines voor kunstwerken‘, maar neemt daar geen genoegen mee: “De directie cultuur van de provincie neemt de zaken nu in handen, want men heeft te lang geduld gehad. Over het artistieke is er geen discussie, maar afspraken moeten wel nagekomen worden. Er komt crisisoverleg over de zaak.” Het tweede kunstwerk op Grasduinen wordt, volgens de recentste timing, begin augustus geleverd.

(EFOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier